[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther Forsvarets Hovedredaktion

Samme ressource og slagkraftige våben for færre penge lyder godt i teorien, men på NATO-topmødet i Chicago i kommende weekend skal de 23 navngivne projekter besluttes og iværksættes, mener forsvarsminister Nick Hækkerup:

- Men det bliver lidt ligesom juleaften. Landene møder op og er villige til at give gaver, så smart defence ikke bare bliver et nemt ord at udtale, men også forpligtende. Og giver os nogle metoder til at åbne flere og nye projekter i fremtiden.

Unified Protector gav ikke bare libyerne beskyttelse mod Gadaffi-regimet, den gav også NATO og de deltagende landes flyvevåben erfaring med fælles ammunitionsindkøb og intern fordeling af flybomber. Godt 600 missioner fra Sigonellabasen og med et forbrug på næsten 1.000 bomber gav det danske flyvevåben rigelig med erfaring. Nok til at forsvarsministeren netop henviser til den indsats, når han præsenterer projektet blandt de 28 NATO-partnere.  

Et andet flyvevåbenprojekt som ministeren vil fremhæve i Chicago er Baltic Air Politicing.  Folketinget har netop besluttet, at Danske Kampfly endnu engang skal patruljere luftrummet over de baltiske lande i starten af 2013. Men fra 2014 – 2018 ønsker Danmark en bredere tilslutning til opgaven fra hele NATO.

Danmark er repræsenteret med statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren.

Se video med forsvarsminister Nick Hækkerup og hør hans forventninger til topmødet i Chicago.