[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinter, Forsvarets Hovedredaktion,
Grundstødt og i brand med 150 om bord er en katastrofe for krydstogtskibet Arctic Victory. Når nærmeste hjælp oveni er dages sejlads og mere end tusinde kilometer væk, så er ulykken langt værre.Fra Arctic Victory, som er gået på et skær tæt på Ella Ø i den smukke Kong Oskar Fjord i det nordøstlige Grønland, må brandskadede passagerer gå i flåderne. Det Islandske skib Thor og danske Hvidbjørnen og Ejnar Mikkelsen har i to dage kæmpet sig frem gennem et stormfuldt Danmarksstræde, fordi krydstogtskibet var meldt savnet. Derfor er hjælpen tættere på end forventeligt. Tre canadiske faldskærmsreddere når efter otte timers flyvning i et Herculesfly fra Winnipeg frem og lander tæt på krydstogtskibets flåder.  Når faldskærmen er smøget af, er canadierne effektive paramedicinere.

De danske inspektionsskibe sender brandfolk og røgdykkere ombord, og snart er redningen i fuld gang. I pendulfart mellem redningsskibene, krydstogtskibet og Ella Ø drøner gummibåde med sårede og udstyr.

Røgen vælter ud af agterluger, mens røgdykkerne redder den ene skadede passager ud efter den anden.Sulten isbjørn løs

Beredskabseksperter og medicinsk assistance er på vej fra Danmark, Island og USA. Politi og kriseberedskab er på vej fra Nuuk. Nærmeste landingsplads er Forsvarets Vagt i Mestersvig. Herfra skal de behandlede og registrerede krydstogtpassagerer og besætningsmedlemmer videre til nærmeste hospital.

Det ligger i Reykavik i Island.  Men så vidt er man endnu ikke nået i Arctic Victory katastrofen.  Lige nu samles de mange ulykkesramte i de fåtallige bygninger hos Sirius Patruljen på Ella Ø. Siriusfolkene har sat bevæbnede vagter ud for natten. En sulten og nærgående isbjørn huserer om natten, og de stakkels passagerer har set blod nok.