[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech, Forsvarets Hovedredaktion.

Flyvevåbnets transporteskadrille har endnu aldrig aflyst den årlige forsyning fra luften til forsvarets ensomme udposter i Grønlands nationalpark. Også i år gik det godt.

- Alle drop sad lige i skabet, fortæller fartøjschef Clas Lau (WAU) hjemkommet til Flyvestation Aalborg efter at have droppet 12 tons gods over tre Sirius-stationer i Nordøstgrønland.  Vejret var ustabilt, så besætningen besluttede at levere julegaver, reservedele og madforsyninger på samme dag, inklusiv 5 liter julegløgg fra Hviids Vinstue. Efter syv timer i luften var Hercules flyet tilbage i Keflavik. Og i Danmarkshavn, Daneborg og på Forsvarets Vagt i Mestersvig var mændene glade.

Det årlige juledrop betyder rigtig meget for Sirius. Det var alle enige om til det traditionsrige møde i Hviids Vinstue. Blandt de erfaringer og historier som blev udvekslet mellem glade stemmer og høje råb var ”juledroppet”.Mads Christensen og Jesper Olsen, Siriuspatruljen 2010-2012, og netop hjemkommet, er to af de unge Siriusfolk for hvem, juledroppet har stor betydning.

- Juledroppet betyder rigtig meget fordi, det er den sidste mulighed for at få post fra familie. Breve og julepakker falder ned med tanker fra familien dén ene dag, når slædeholdene kommer retur fra efterårsrejsen.

Selvom det er jul, og man skal hygge sig, så holder folk sig for sig selv, når de får deres post. Så sidder de ligeså stille og læser alle brevene og pakker deres gaver ud. Ord hjemmefra betyder virkelig meget, når man ikke kan være sammen med sin familie i julen. Familiens tanker betyder rigtig meget, siger Mads Christensen og Jesper Olsen.

Også de gamle Siriusfolk husker juledroppet som et absolut højdepunkt på året. Friske grøntsager og frugt, juleand og flæskesteg gjorde lykke efter alle strabadserne på isen.- Dengang kunne der gå flere måneder mellem vi fik post, så juledroppet var meget vigtigt for os. Familien sendte breve, varme skjorter og sokker. Dengang havde vi ikke de faciliteter, som man har i dag – GPS og internet. Vi kunne eventuelt sende eller modtage et telegram og ellers breve. Det var så stort at få breve hjemmefra fortæller Henning Knudsen 68 år og Helge Norholdt 66 år, Siriuspatruljen fra henholdsvis 1968–1970 og 1970-1972.

Se video om årets juledrop.