[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech Forsvarets Hovedredaktion

Hjemmeværnets bevogtningsdeling skal i juni måned deltage i en stor tre-trins øvelse i South Dakota USA. Det er første gang, at hjemmeværnet deltager i denne øvelse.

- Det er en prøveklud for at se, om et fremtidigt samarbejde med US National Guard kan bruges i forhold til egne nationale opgaver, og de internationale opgaver vi løser med hjemmeværnet, udtaler oberst Flemming Agerskov, chef for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland, som har ansvaret for at opstille delingen.

National Guard udsender hvert år tusindvis af soldater til bl.a. Afghanistan, hvor truslen fra improviserede sprængladninger er høj. Derfor indgår det nye emne counter IED i Hjemmeværnets træning inden øvelsen. Træningen indebærer gennemgang af handlebaner samt sweeping af stier i forhold til counter IED for at se, hvad der skal ske, hvis man støder på en IED/vejsidebombe.

Delingen på 35 hjemmeværnssoldater, der alle tidligere har været udsendte indenfor de seneste år ved hjemmeværnets bevogtningsdelinger, har bevogtet lejre i Afghanistan og Kosovo. Da Hjemmeværnet består af frivillige, modtager de ikke løn når de arbejder, men dog kompensation for tabt arbejdsfortjeneste i perioderne. Soldaterne, der er samlet fra hele landet, træner i en uge, og derefter går turen til Black Hills i South Dakota.
 

Menig Suthan, som deltager i træningen glæder sig meget til oplevelsen.
- Jeg håber at lære noget af amerikanerne og de andre udenlandske enheder, der er derovre. Jeg tror det bliver en spændende oplevelse at se USA. Det er jo ikke en ferie, så det bliver en anden måde at se USA på. Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver fedt.

Se video fra delingens øvelse inden turen til Golden Coyote