[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kasper Vedsmand, presseofficer, DANCON ISAF 13

Det er de danske soldaters utrættelige indsats i Afghanistan, der gør Danmark i stand til at spille en vigtig rolle blandt de øvrige NATO-lande. Sådan lød konklusionen fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S), da han fredag besøgte de danske styrker i Helmand.

Besøget var Nick Hækkerups andet i Afghanistan, siden han i januar første gang besøgte de udsendte soldater som minister. Denne gang blev det både til ophold og rundvisning i militærlejrene Camp Viking, Camp Tombstone og Camp Price ligesom de danske styrker i Lashkar Gah, Kandahar og Mazar-e Sharif fik lejlighed til at hilse på forsvarsministeren.

Ifølge Nick Hækkerup havde blandt andet samtalen med en såret DANCON ISAF 13-soldat berørt ham og givet stof til eftertanke. Det forklarede han i sin improviserede tale til de danske soldater i Camp Bastion.

- Soldatens fortælling om, hvad der var sket, og soldatens mod på livet, gjorde stort, stort indtryk på mig. En række gode menneskelige kvaliteter som jeg - uanset hvor jeg møder jer og jeres kollegaer henne - oplever igen og igen, sagde han.

Samtidig slog Nick Hækkerup fast, at netop de danske soldaters særlige evner nyder stor international anerkendelse. En "ikke-blærethed" og evne til at omstille sig, der giver danske politikeres ord både vægt og pondus.

- Dermed kan Danmark tale med en helt anden stemme i den store sammenhæng. Det betyder meget mere, hvad vi siger til for eksempel NATO-møder, fordi de store lande ved, at de kan regne med Danmark. De ved, at også selvom det er svært, bliver vi ved med at være her. Det er jeres fortjeneste og det skal I have ros for, sagde han til soldaterne.

Foruden besøget hos de danske styrker i Helmand bød Nick Hækkerups Afghanistan-program også på et ophold i Kabul. Her mødtes ministeren blandt andet med den amerikanske øverstkommanderende for den internationale ISAF-styrke, general John R. Allen og den afghanske forsvarsminister Abdul Rahim Wardak.

Alt sammen inden Nick Hækkerup søndag aften tog afsked og forlod Afghanistan efter et i alt tre dage langt lynvisit.