[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen Forsvarets Hovedredaktion

Det er ikke F-16 piloternes livret. De vil hellere sidde under den blå himmel og mærke g-påvirkningen fremfor at sidde stille og roligt i Fighter Wing Skrydstrups F-16 simulator. Simulatoren har dog ting at byde på, som luftrummet over Skrydstrup ikke altid kan give piloterne. Luftkamp med alle våbensystemer, bombeangreb i fremmede lande og lufttankning med amerikanske fly.

- På sigt vil det betyde, at hver pilot vil bruge omkring 20 procent af sin træningstid i simulatoren, hvor han før sad i flyet i de 20 procent. Indtil nu har det været minimalt, hvad vi har brugt af tid i simulatoren. Det har været sådan, at vi skulle øve nødprocedurer fire gange om året per pilot, men det har været begrænset til det. Fremover vil det være meget hyppigere, at man kommer til at sidde heroppe, siger major Bjarke Lomborg fra Operational Training and Evaluation Center i Fighter Wing Skrydstrup.

F-16 simulatoren er ikke i fulde omdrejninger endnu, men når den kommer det, bliver det lettere at lokke piloterne ind i testcenteret, mener Bjarke Lomborg.

- Der er den fordel, at det er billigere at flyve en mission herinde end at flyve ude i flyet, fordi du sparer en masse brændstof og en masse andre ting. Der er også den forskel, at du rent faktisk kan træne nogle ting i simulatoren, som du ikke kan træne i flyet, fordi du kan komme uanede mængder af ressourcer ind, som modspillere og medspillere, fordi der ikke findes det spektrum af ting, som vi kan komme i luften i Danmark.

En flyvetime i et F-16 fly koster 50.000 kroner, så der er mange penge at spare ved at bruge simulatoren i stedet for. Det er dog ikke alt, man kan træne i en simulator, slår Bjarke Lomborg fast.

- Begrænsningen er, at du sidder med 1 G i en stol på jorden, så du vil aldrig nogensinde kunne mærke de elementer, der gør sig gældende i et fly. Du vil aldrig nogensinde kunne blive rundtosset, som du kan i et fly, hvis du sidder inde i en sky om natten. Herinde kan du have en sikker redning. Du kan trykke på RESET knappen og begynde forfra igen.