[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarets Hovedredaktion.

USA yder langt det største styrkebidrag til ISAF i Afghanistan, så de har naturligt nok også det største antal sårede soldater.  Behandlingen af de sårede i tjenesten prioriteres højt.  Der er nærmest rutefart mellem Bagrambasen og Ramstein i Tyskland.  Store C 17 fly indrettet som deciderede hospitalsfly transporterer de skadede til den første behandling før soldaterne vender hjem til USA.

Se video fra NATO om hospitalsflyene.I Danmark er det Flyvevåbnets eskadrille 690 der tager sig af evakueringen af sårede soldater. 
- Vi bruger enten Challenger 604 eller Hercules. Det afhænger af antallet af sårede og hvor slemt soldaterne er skadede, fortæller chefen, major Lasse Brinck. I Hercules kan vi enten køre en enkelt ambulance om bord, indsætte en container med intensiv behandlingsstue eller ophænge 50-60 sygekøjer.

Sidste år var eskadrille 690 med til at hente 50 sårede patienter fra Libyen til behandling i Danmark, og i efteråret deltog enheden i Sarex 2012 i Nordøstgrønland. Begge operationer hvor antallet af patienter gav ekstra udfordringer.  Enheden har medicinfaglige eksperter fra civile hospitaler tilknyttet.  Hypotermia- enheden fra Aalborg Sygehus var bl.a. med på øvelsen i Grønland.

Se video om eskadrille 690 og Air Evac: