[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

En stor del af den afsluttende øvelse har handlet om samarbejdet med de afghanske sikkerhedsstyrker. De spilles i øvelse af sprogofficerer og soldater fra ISAF Hold 12.

- Det er nogle dygtige sprogofficerer, de har fundet til at spille afghanere, og de forstår at spille, så det svarer til en anden kultur. En kultur, der måske har andre værdier, end vi har, siger chefen for Vikingekompagniet, major Bjarke.

For at udfordre de danske soldater, optræder figuranterne, som spiller afghanere, dovne og udisciplinerede. Blandt andet går de deres vej, når de bliver trætte af, at de danske soldater hele tiden skal sweepe for improviserede sprængladninger og sikre sig selv. Den danske måde at spille afghanere på, afspejler dog ikke virkeligheden, forklarer chefen for den danske styrke, oberst Kresten Hedegård.  

- Det er ekstremerne, vi øver. Vi øver også, at der er mange sårede hele tiden, og det er jo ikke virkeligheden dernede. Min oplevelse af vores afghanske samarbejdspartnere er, at de er effektive, modige og handlekraftige, siger Kresten Hedegård.

Se også videoindslaget ISAF hold 14 er klar