[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Seks jægersoldaterne har i ti dage været udsat for kulde og sne. De har fra den 27. februar til den 8. marts bevist, at de kan klare sig i et ekstremt koldt miljø i Arvidsjaur i Nordsverige, hvor de svenske Norrlands dragoner har deres øvelsesområde. Her kan jægersoldaterne opbygge en viden om, hvordan man overlever i kolde miljøer.- Alt er besværligt i det kolde miljø. Hvis de kan tage vare på sig selv her, så kan de også klare sig i andre kolde miljøer, siger seniorsergent Thomas, der er instruktør på Jægerkorpsets vintergrunduddannelse.

Jægersoldaterne får blandt andet viden om påklædning under forskellige forhold, forebyggelse af forfrysninger, passage af søer og vandløb og lavinefare. De skal også lære at bruge snesko og ski og kunne betjene våben under de voldsomt kolde forhold.

- Skiløbet er det sværeste for mange af jægersoldaterne. Der er mange, der aldrig har stået på langrend før, og hver gang man træder ud af skiene, står man i sne til livet, siger Thomas.

Det er en almindelig reaktion at blive apatisk, når man fryser. Det bliver jægersoldaterne sjældent, fordi de bruger deres viljestyrke til at holde sig i gang. Undervejs i vintergrunduddannelsen bliver jægersoldaterne også udsat for forfrysninger.- Vi har to forfrysningsøvelser. I den første skal de løbe en strækning på bare fødder gennem sneen. Bagefter skal makkeren varme løberens fødder op i sine armhuler. Så prøver jægersoldaten, hvordan symptomerne påvirker hans førlighed både under nedkølingen og optøningen, siger Thomas.

I den anden øvelse bliver der skåret et hul på 2 gange 4 meter i en frossen sø, som jægersoldaten hopper i. Nu skal jægersoldaten klare sig op af den nul grader kolde sø ved først at redde sin udrustning op og derefter sig selv. Makkeren står klar til at hjælpe tøjet af sin makker, der selv skal få varmen i sin sovepose. Og der er en klokkeklar mening bag det, der for almindelige mennesker kan virke som den rene galskab.- Så får han hjulpet tøjet af sin makker og så handler det om, at han selv får genvundet sin normale kropsvarme i sin sovepose. Det vigtige i øvelserne er, at han kender sine reaktionsmønstre og kan agere hensigtsmæssigt i nødsituationen, hvis den skulle opstå, siger Thomas.

Læs mere om uddannelsen til jægersoldat her