[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

10 hvide kasser med billeder af 20 veteraner fra Afghanistan er i øjeblikket placeret foran Christiansborg. Hver veteran er portrætteret med to billeder. Et billede i uniform taget i missionsområdet og et billede af veteranen i civil taget der hvor veteranen hører til i Danmark. Udstillingen er skabt af fotografen Niels Peter Riisbro.

-Formålet er at fremhæve de mænd og kvinder, der tager af sted for at gøre en forskel. Jeg synes, at der er imponerende, at de tager ud, og sætter livet på spil, siger Niels Peter Riisbro.

Niels Peter Riisbros udstilling hedder ”Kan du se mig nu...”, og den er en opfordring til publikum om at tolke videre ud fra de to forskellige fotos af den samme person og selv at danne sig et billede.

-Jeg møder mennesker, som har svært ved at se om bag uniformen, og som mener, at soldaterne jo bare gør deres job. Jeg vil gerne prøve at vise soldaterne som personer, som mennesker, der er andet og mere end ansatte i militæret. Soldater er almindelige mennesker, som kan være vores nabo og kommer fra alle mulige steder. Det kan jeg vise som fotograf, forklarer Niels Peter Riisbro.

"Kan du se mig nu...?" kan ses på Christiansborg frem til den 13. maj.

Fotobog om veteraner
Mens Niels Peter Riisbro udstiller billeder af soldater fra Afghanistan arbejder en anden fotograf på et fotoprojekt med veteraner fra andre af forsvarets missioner. Fotograf Michael Hansen er i øjeblikket i gang med et projekt, der skal udmønte sig i en bog med billeder af 50 veteraner fra forskellige missioner. Lige som Peter Riisbro vil Michael Hansen gerne vise, at der er mennesker bag de soldater, som har været udsendt for forsvaret.

-Jeg kunne godt tænkte mig at sætte fokus på andre end de missioner, der er oppe i tiden, og vise billeder af mennesker fra de missioner, som man ikke hører om længere, forklarer Michael Hansen. Han var selv udsendt som danske soldat på Balkan i begyndelsen af 1990’erne.

I øjeblikket er Michael Hansen via Facebook i gang med at finde veteraner, der har lyst og tid til at medvirke. Han har allerede fået mange henvendelser, men også oplevet, at interesserede hopper fra igen, eller blot tilkendegiver, at de synes godt om projektet, men ikke selv har overskud til at lade sig portrættere. Ideen til projektet fik Michael Hansen, da han sidste sommer var tilbage i missionsområdet i Kroatien.

-Jeg havde gået et stykke tid og ledt efter et fotoprojekt, som det gav mening for mig at lave, og jeg er fascineret af mennesker, som har præsteret noget særligt. Jeg blev overrasket over at møde mennesker, som havde det skidt efter at have været udsendt. Man kan ikke se på folk, at de er kommet galt af sted og det er noget af det, som jeg gerne vil vise med billederne, siger Michael Hansen.

Michael Hansen regner med at bruge sommeren til at tage billeder af veteranerne, og han håber, at hans bog kan udkomme i slutningen af året.

Læs mere om Michael Hansens projekt her.