[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarets Hovedredaktion

Det smukke gamle fæstningsanlæg, som blev bygget helt færdigt i årene 1662-1664, er en af Københavns store turistmagneter. Det er dog ikke kun et museum, men er også adresse for Forsvarets Bibliotek, Forsvarets Efterretningstjeneste samt Hjemmeværnskommandoen.

På fødselsdagen søndag 28. oktober kan gæsterne høre en række militære orkestre spille:  Hjemmeværnets Tambourkorps København, Hjemmeværnets musikkorps Århus, Flyverhjemmeværnets Tambourkorps Kolding, 8. regiments musikkorps samt korkoncert i Kastelskirken. Der vil være masser af udstillinger rundt omkring i de karakteristiske røde bygninger. Ved 12-tiden er der salutering. Her er programmet for fødselsdagen.  

Som fæstning er Kastellet kun for alvor blevet testet en gang, hvor kanonerne på voldene svarede igen på det engelske bombardement i september 1807. Kastellets fængsel har huset mange berømte fanger. Den mest prominente er Struensee, men også kaperkaptajnen John Norcross (fanget af Tordenskiold), Dr. Dampe og høvding Adum fra Guldkysten har siddet bag tremmer i Kastellet.