[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

 

Af Henriette Bech, Forsvarets Hovedredaktion


Inspektionsskibet Triton spiller krydstogtsskibet Arctic Victory, der forliser mere end 1500 kilometer fra Nuuk og 2500 kilometer fra København. Godt 1000 mand deltager i øvelsen, som er blevet ekstra realistisk af den hårde storm, som ramte Østgrønland og dermed også Triton, med 10 meter høje bølger.

Efter den hårde storm, som varede fra søndag og til et godt stykke ud på natten, har vejrguderne sendt milde vinde over Grønland. I skrivende stund ligger Triton med besætning og gæster for anker ved Ella Ø i strålende solskin.

- Under stormen lå de fleste på køjen, men nu er alle mand oppe og klar til den store øvelsesdag i morgen, hvor 38 passagerer skal evakueres fra skibet og fra redningsbåde. Blandt andet bliver der indsat et canadisk rescue team med faldskærm for at deltage i evakueringen. På Ella Ø har politiet opstillet et registreringsteam som skal registrere passagererne og evakuere de hårdest tilredte til Island, fortæller orlogskaptajn og næstkommanderende på Triton, Lars Hemme Nielsen.

Største redningsøvelse i Arktis nogensinde
Gæsterne er figuranter i den hidtil største søredningsøvelse nogensinde i arktisk farvand. Udover det faste mandskab, der tæller 47, er der 49 gæster om bord på skibet. Heriblandt 12 elever fra den grønlandske politiskole, presse, observatører med mere.

Formålet med øvelsen er at afdække eventuelle svagheder i beredskabsplanen, og dermed få mulighed for at rette dem.
På den store øvelsesdag i morgen, vil der ankomme VIP besøg, herunder blandt andet den norske udenrigsminister. De andre skibe og fly, som deltager i øvelsen, bruger lige nu tiden på at lede efter Triton

- Det tager lang tid at forberede og beregne, hvor man skal søge efter os, og hele kommunikationsdelen bliver samtidig også afprøvet. Når dagen i morgen er omme vil der på torsdag blive indsat et særligt eftersøgningshold på skibet, som skal lede efter overlevende og eventuelle omkomne. Det hele slutter torsdag eftermiddag, siger Lars Hemme Nielsen.

Fakta

Øvelse SAREX GREENLANDIC SEA 2012

Grønlands Kommando afholder i perioden 10-13 september øvelsen SAREX Greenlandic Sea 2012 i Østgrønland ud for Kong Oscars Fjord.

Øvelsen SAREX Greenlandic Sea 2012 har deltagelse af skibe, fly og helikoptere fra flere lande.
Der deltager 3 danske skibe og et challenger fly samt et Islandsk kystvagtsfartøj.

Både Canada, Grønland, Island, Norge, og USA deltager også med fly i øvelsen.

Øvelsen består af tre faser:

En søgefase, hvor et skib skal eftersøges.
En katastrofefase, hvor et skib har behov for assistance.
En evakueringsfase, hvor det øves at evakuere tilskadekomne fra et øde område i Grønland.