[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Arne Bach Nielsen, Air Control Wing

Mathilde Fenger har igen været i Afghanistan - med forsvaret som vært. Gennem maleriet vil hun skildre de danske styrkers hverdag på mission.

Den 35-årige kunstmaler finder det statiske lidt uinteressant. Hun fokuserer meget på ’det der bevæger sig’. I denne forbindelse fra Danmarks hjemlige forsvar under den kolde krig og til den aktive militære deltagelse i verdens brændpunkter.

I oktober og november i år besøgte hun, gennem tre uger, danske styrker fra hæren og flyvevåbnet i Afghanistan.


Mathilde Fenger ved flyvevåbnets radarbidrag i Mazar-e-sharif beskyttet af de såkaldte hescos, der er fyldt med grus og beskytter mod projektiler og raketnedslag.

Kunstmaleren skal i løbet af 2013 aflevere et maleri, der rummer elementer fra hærens tropper i Helmand, flyvevåbnets radarbidrag i Mazar-e-Sharif og Hercules-bidraget i Kandahar. Hun har taget omkring 5.500 billeder under sin forholdsvis korte rundtur. De skal danne grundlag for hendes maleri. Det 220 gange 250 centimeter store billede er bestilt af Det Nationalhistoriske Museum i samarbejde med forsvaret.

Mathilde Fenger skal levere en skitse til museet i midten af december. Når den er godkendt,  skal hun at male billedet i løbet af 2013.

- Måske vil der følge flere mindre malerier med i kølvandet på det store værk, fortæller kunstneren.

Første gang Mathilde Fenger besøgte de danske styrker i Afghanistan var i 2010. Her skildrede hun soldaternes hverdag. Det gav startskuddet til et nyt besøg her i efteråret 2012.
Hun er uddannet hos maleren Herdin Radtke i Frankrig. Her var hun i mesterlære i fire år.