[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Silas Mortensen Forsvarets Hovedredaktion

Sanne Søndergaard landede i morges fra sit besøg hos de danske tropper i Afghanistan. Stand-up-komikeren må sætte pris på turen, for det var fjerde gang hun var i Helmand for at underholde soldaterne.

- Det er ikke showene, jeg tager derud for, men for at møde soldaterne og blive vist rundt. Jeg synes, det er en fascinerende oplevelse og et spændende miljø at få forklaret: Hvordan det føles første gang man er i føling og den slags, fortæller Sanne Søndergaard.

I det hele taget handler feltunderholdning ikke bare om at underholde. Det kræver også, at man sætter sig ind i soldaternes situation.

- Jeg er der ikke kun for at optræde for dem, men også for at give dem nogen udefra at snakke med. Man skal kunne lide at snakke med soldater, sætte sig ind i deres verden og have et lyttende øre, for de vil gerne have, at folk derhjemme skal kunne forstå, hvad de laver og hvorfor.Bedre i løbet af ugen

Den nærhed, man har med sit publikum som feltunderholder, giver også et ekstra løft, når rampelyset bliver tændt. Så kvaliteten af showene stiger i løbet af ugen.

- Normalt når man kommer ud som standup'er, kender man ikke de mennesker, man skal optræde for. Men når man har været i lejren en uge og snakket med soldaterne og hørt deres historier, så ved man præcis, hvad der er sjovt, og hvem der har fjollet rundt og dummet sig.

Sanne Søndergaard har været af sted siden 27. juni sammen med bordfodboldsmesteren Bo Wermouth og U2-kopibandet Die Herren. De har besøgt danske tropper i Camp Bastion, Camp Price og den lille patruljebase Hazrat.