[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen

En mand i en orange dragt står midt ude på isen i den tilfrosne Københavns Havn. Heldigvis er en redningshelikopter på plettet. På under et minut er han hoistet op i helikopteren med hjælp fra et besætningsmedlem.
- Sejt!, udbryder en lille dreng, der er pakket ind i flyvedragt og en varm hue. Hans far har sammen mange andre tilskuere taget opstilling ud for Fisketorvet for at overvære Flyvevåbnets redningsdemonstration på 112 dagen. Der var mellem 100 og 200 tilskuere, som på meget nært hold kunne overvære redningshelikopteren folde sig ud.
- Vi skulle alligevel handle ind i Fisketorvet. Det var rigtig sjovt at se. Jeg er også altid med til flyshow, siger Teckemeier, som overværede redningsdemonstrationen sammen med sin kone, to børn og to indkøbsvogne.

Det er dog ikke bare for underholdningens skyld redningshelikopteren deltager i 112-dagen
- Nogle ser måske bare en redningshelikopter, som et irriterende larmende fartøj. Her demonstrerer vi, hvordan vi kan redde liv. På den måde er vi et redskab i søværnets værktøjskasse og støtter dem i søredningstjenesten. Vi har også mange ambulanceflyvninger, hvor vi transporterer alvorligt syge patienter fra et sygehus til et andet, forklarer chefsergent Benny Thomsen fra Flyvertaktisk Kommando.
- Vi er andet end krudt og kugler. Vi har et kanonsamarbejde med de civile myndigheder, som er misundt mange steder i verden. Det er vigtigt at vise skatteyderne, fortsætter han.

Efter den spetakulære redningsdemonstration fortsætter 112 dagen resten af lørdagen med åbent hus Christiansborg  Slotsplads, hvor de forskellige aktører i redningsberedskabet har udstillet køretøjer og materiel. Her viser redningsfolkene også nogle af deres færdigheder. Inden døre på Christiansborg vil der lørdag aften være debatter om redningsberedskabet på Christiansborg. Det er dog kun særligt inviterede der deltager her.

Det ville måske være mere publikumsvenligt at afholde 112 dagen om sommeren, men datoen 11/2 er valgt, fordi de udgør cifrene i et nødopkald.

Læs mere om 112-dagen her.