[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Øvelse Cold Response er afsluttet, men de to danske EH 101 helikoptere fortsætter hjælp efter tragisk norsk flystyrt.

Den store fællesnordiske øvelse Cold Response er afsluttet, men det er arbejdet efter den norske hercules-ulykke ikke.  De danske EH 101 redningshelikoptere har ydet støtte til både eftersøgning af det forulykkede fly og til den norske redningsvagt. Sidste opgave bliver at flyve eftersøgningsmandskab tilbage til Norge nu mandag aften.
- Selvom øvelsen er forbi tager vi ikke umiddelbart hjem, fortæller kaptajn og fartøjschef Thomas Wandahl. De norske specialoperationssoldater der har deltaget i eftersøgningen på det svenske bjerg Kebnekaise skal samles op og flyves tilbage til Evenes. Det bliver formentlig vores sidste bidrag.

Da det norske herculesfly forsvandt torsdag overtog de to danske EH 101 helikoptere redningsvagten for hele det nordnorske område fra Bodø og nordpå, mens de mere rutinerede norske piloter eftersøgte det forsvundne fly. Men både torsdag og fredag eftermiddag blev de danske helikoptere anmodet om at lede efter herculesen. Under begge flyvninger var vejret ringe, fortæller Thomas Wandahl:
- Det var nok den mest krævende tur jeg nogensinde har oplevet. Det var skyet og blæsende og vi måtte orientere os med nightvision goggles.  Alt var hvidt og vi havde ingen dybdesyn, så desværre kom vi ikke tæt nok på ulykkesstedet til at kunne se noget.

Besætningerne fra de danske EH 101 helikoptere deltog søndag i mindehøjtideligheden for de fem omkomne norske flyvere, hvor også Norges kong Harald deltog.
Danmark havde også seks Fennec-helikoptere med på øvelse Cold Response.