[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin Forsvarets Hovedredaktion

Lige nu kan bornholmere opleve det imponerende syn af krigsskibet Absalon i havnen i Rønne. Skibet skal sørge for, at bornholmerfærgen Hammerodde kommer trygt til Køge med lastrummet fyldt med materiel. De soldater, der skal til Afghanistan på hold 14 øver fra i dag af og frem til næste torsdag sammen med NATO Response Force – den udrykningsstyrke, som hurtigt skal kunne rykke ud i hele verden.

- Scenariet er at i takt med, at NATO trækker kampenheder ud af Afghanistan, har de lokale oprørere udnyttet det monentum til at opbygge en stor styrke. Her indsættes NATO´s Response Force til forstærkning af ISAF-styrkerne i landet, fortæller major Vilhelm Elsang, der er næstkommanderende for Opklaringsbataljonen.Staben bliver i dag sejlet ud til Absalon og følger materiellet til Køge.

- I morgen bliver personellet deployeret med Hercules. De ender i Nymindegab, men det kunne i princippet lige så godt have været Camp Bastion, siger Vilhelm Elsang.

Øvelsen omfatter 250 fra Bornholm, små hundrede mand fra logistikcentret DANILOG og 68 POMLT, som har ansvaret for at rådgive det lokale afghanske politi.

Fakta
I 2002 besluttede NATO at oprette udrykningsstyrken – NATO
Response Force (NRF) – på 25.000 mand.

Styrken skal kunne rykke ud i hele verden med kort varsel og være motor i moderniseringen af NATO´s styrker.

Enheder, der deltager i NRF, skal være udrustet med materiel,
der er let at transportere langt væk, og soldaterne skal desuden
være klar til kampoperationer.

Hver sjette måned bliver hele styrken skiftet ud. Det betyder,
at mange af NATO’s enheder kommer igennem det krævende
uddannelsesprogram, der er adgangsbillet til NRF