[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Silas Mortensen Forsvarets Hovedredaktion

Årets hold nyudnævnte officerer graduerede i dag fra Hærens Officersskole. 87 kadetter fra hold "Storrud" kan efter tre års GRO (GRundlæggende Officersuddannelse) nu kalde sig premierløjtnanter af linjen.

Arrangementet var desværre ramt af dårligt vejr, og måtte derfor flytte fra slotsgården på Frederiksberg Slot til gymnastiksalen i staldbygningerne neden for slottet. Kadetterne, skolens stab og de mange fremmødte pårørende var godt trykket sammen i salen, men det lykkedes at gennemføre udnævnelsesceremonien i god ro og orden.

Kadetterne graduerede sammen med 79 officerer fra skolens etårige kaptajnsuddannelse VUT (Videre UddannelsesTrin), der blev udnævnt tidligere på dagen. Chefen for HOK, generalmajor Agner Rokos, deltog i begge ceremonier og holdt tale og udleverede eksamensbeviser.Legater og særlig gave til holdfører

Som del af arrangementet tildeltes flere af graduenterne legater for særlige udmærkelser i blandt andet militær flerkamp, frivilligt idrætsarbejde, godt kammeratskab og bedste hovedopgave. Det største legat på 15.000 kr. til holdets bedste elev gik til Morten Neldeberg Nielsen.

Efterfølgende overrakte en repræsentant for hold Storrud en særlig gave til den holdansvarlige kaptajn Thomas Munch, der som noget helt exceptionelt har været holdets fører gennem alle tre år.

Med gaven fulgte en kort begrundelse, der fremhævede kaptajnens lederegenskaber, humoristiske sans, gode eksempel og store omsorg for sine elever. Gaven bestod i et par husarsporer i sterling sølv.

Brud med traditionen
Men Storrud adskiller sig også på andre måder, ved at afvige fra skolens mangeårige tradition med at navngive elevhold efter danske generaler. Storrud er nemlig som det første i over 100 år opkaldt efter en officer fra efter Anden Verdenskrig.

Holdets navn ærer major Anders Storrud, der faldt i kamp for Danmark ved Sandford i Afghanistan i 2007. Han var udsendt fra Livgarden med ISAF 4.

- Holdene bliver navngivet efter historiske personligheder i det danske forsvar, der hver repræsenterer nogle karakteristika, vi gerne vil fremhæve som ledelsesmæssige egenskaber. I tilfældet Anders Storrud er det hans ro, overblik og udpræget professionelle tilgang til soldaterarbejdet, fortæller Morten Kjelmann fra Hærens Officersskole.