[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Thomas Jerichow Forsvarets Hovedredaktion

En af dansk forsvar markante internationale satsninger fik denne uge ny chef. Ved det Multinationale Korps Nord-Øst i den Polske havneby Stettin afløstes den tyske generalløjtnant Rainer Korff af den polske generalmajor Boguslaw Samol.Traditionen tro var det den danske forsvarschef general Peter Bartram, der overdrog kommandoen til korpsets nye polske chef. General Samol blev dermed chef for 20 udstationerede danskere og dansk forsvars største samling af reservepersonel.Forsvarschefen var glad for at kunne sende korpsets fane videre til en ny chef, og han understregede under ceremonien korpsets vigtighed for Danmark.

-Hovedkvarteret hernede i Polen giver nogle øvelses- og træningsmuligheder for mindre lande som Danmark, som vi ikke ville kunne opretholde hjemme. Udviklingen går mod at finde smartere og mere økonomiske løsninger, og det at have et hovedkvarter på det her niveau, det har Danmark ikke råd til alene. Ved at arbejde sammen med de mange lande, der slutter op om hovedkvarteret her i Stettin, får vi en masse kvalitet for rimelige penge, fortalte forsvarschefen ved chefskifte-paraden.Det multinationale hovedkvarter i Stettin begyndte som et dansk-tysk-polsk samarbejde i 1999. Siden er det vokset så det i dag har personel fra 12 NATOlande og forbereder sig på sin anden udsendelse til Afghanistan.
Danmark har 20 fastansatte udstationere ved korpset i Stettin og mere end 150 pladser til personel af reserven i det internationale miljø.

Se indslag fra faneoverrækkelsen på forsvarskanalen.tv 
Interviewet med general Peter Bartram i fuld længde her: