[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

Ingeniørregimentets helt nye enhed til rensning af personer, der er blevet udsat for giftige stoffer (kemisk, radiologisk eller biologisk) blev for første gang afprøvet i en større sammenhæng, da politibetjente fra de 27 EU-lande samt Norge og Australien overværede en øvelse for det danske beredskab mod angreb med den type stoffer. Øvelsen fandt sted på Flyvestation Skalstrup og var en del af en konference, som Rigspolitiet afholdt for landene i det europæiske politisamarbejde.

Den såkaldte dekontamineringsenhed stod på linje med en tilsvarende enhed fra Beredskabsstyrelsen for at vaske figuranter, der under øvelsen var blevet udsat for et syreangreb. Dekontamineringsenheden er helt ny. Det udstyr, den havde med i Skalstrup, modtog den i 2011, og enheden er stadig i en fase, hvor der arbejdes med doktriner og vurdering af behov for supplerende materiel. Men den bliver erklæret operativ i løbet af sommeren, fortæller delingsfører for enheden, Thomas Eidsdal.Dekontamineringsenheden er etableret for at kunne indsættes i forsvarets internationale missioner, men den kan også bruges nationalt.

- I modsætning til beredskabsstyrelsens to enheder er vi ikke på et fast beredskab, så det kræver lidt længere forberedelsestid, hvis vi skal bruges. Men vi kan bruges i forbindelse med planlagte arrangementer, hvis man mener, at der er behov for det. Beredskabsstyrelsen vil helst have, at deres to enheder er mobile, og så kan man bruge os som en stationær enhed, forklarer kompagnichef Jens Skødt Larsen.

Dekontamineringsenheden var blot et af flere bidrag fra forsvaret til øvelsen. Ingeniørregimentet stillede også med en helt ny ABC-central, der bruges i forbindelse med kemiske trusler eller angreb samt med bomberydderne, mens flyvevåbnet stillede en redningshelikopter til rådighed for et hold fra Center for Biologisk Beredskab, der blev fløjet ind til Skalstrup. Derudover bidrog hjemmeværnet med figuranter, der både spillede terrorister og sårede.

Se indslag fra øvelsen på forsvarskanalen.