[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Forsvarets Materieltjeneste

Det danske forsvar skal have erstattet den eksisterende flåde af pansrede mandskabsvogne PMV M113, og Forsvarets Materieltjeneste har taget det første skridt i anskaffelsen.

Udbudsbekendtgørelsen vedrørende prækvalifikation er netop blevet udsendt, som det første led i EU-udbuddet, hvor forsvaret ønsker at få leveret nye pansrede mandskabsvogne.

Årsagen til at forsvaret nu går i gang med at anskaffe nye pansrede køretøjer, er sliddet på de eksisterende platforme.

Den nuværende PMV M113 har tjent det danske forsvar i snart 50 år og har gennem perioden gennemført flere modificeringer, men har nu nået sin begrænsning for yderligere udvikling.

Fokus på udviklingspotentiale
Udbuddet omfatter køb af 360 pansrede mandskabsvogne, men kontrakten vil indeholde en option om, at antallet kan variere fra 206 til 450.

Hvilken type køretøj, der kan opfylde forsvarets krav, vil blive grundigt testet under udbuddet. I udbudsbekendtgørelsen stilles der derfor krav til, at leverandører kan stille et testkøretøj i Oksbøl, hvor forsvaret vil teste mandskabsvognen over en længere periode.

Skal leveres i en række forskellige konfigurationer
Testen skal sikre, at køretøjerne kan leve op til såvel de tekniske og operative som brugernes krav til en mandskabsvogn. Et væsentligt krav er, at mandskabsvognen kan leveres i seks forskellige konfigurationer, som er følgende: infanteri, kommandostation, ingeniør, ambulance, mekaniker, og mortér.

Derudover er det et krav, at det nye køretøj skal have det højeste niveau af beskyttelse og fremadrettet et stort udviklingspotentiale.