[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvaret Hovedredaktion

Maratonløberne fra Team Veteran var fredag inviteret til pastaparty hos den danske mission ved FNs hovedkvarter i New York. Veteranerne og deres pårørende spiste frokost med de ansatte ved missionen og med en håndfuld af de politikere fra Folketinget, der i øjeblikket deltager i FNs generalforsamling.

Værten ved arrangementet var Danmarks FN-ambassadør Carsten Staur.

- Vi følte det naturligt at markere, at der blandt de mange danske løbere er nogen, der har lidt mere guld på skulderne end andre. De veteraner, der har store fysiske eller psykiske udfordringer, og som et led i deres rehabilitering, har valgt at gennemføre et maraton, de fortjener en særlig opmuntring og et klap på skulderen. Det vil vi gerne være med til at give, siger Carsten Staur.

Veteranerne tog godt for sig af både pasta og anerkendelse.

- Det er dejligt at se, at det etablerede Danmark i USA tænker på os og inviterer os med til et arrangement som det her. Så føler man sig ikke helt glemt, som man nogen gange kan gøre som veteran. Det har været interessant og opløftende, siger Lars Krejlgaard, der er ramt af Post Traumatisk Stress Syndrom.


Ambassadør Carsten Stauer (til venstre) og militærattache Michael Hyldgaard flankerer de primære løbere på Team Veteran.

Initiativet til at invitere de danske veteraner til pastaparty hos den danske FN-mission kom fra missionens militærattache, oberst Michael Hyldgaard.

-Vi vil jo gerne være med at give de her soldater anerkendelse. Jeg ved, hvad det betyder, at ens indsats bliver anerkendt, og de her soldater har givet mere end de fleste andre, så det skal vi naturligvis gøre, siger Michael Hyldgaard, der også selv skal løbe New York Marathon.

- Det har været interessant at komme her op, og det er også en form for anerkendelse de giver os, ved at inviterer os, så det har været en god dag, fastslår Kasper Sønderby Thomsen, som mangler begge sine underben efter en IED-sprængning i Afghanistan.  

Også flere af de politikere fra Folketinget, der er i New York for at deltage i FNs generalforsamling benyttede pastapartyet til at sig tak for indsatsen og ønske veteranerne god tur.

Siden artiklen blev skrevet er New York Marathon blevet aflyst på grund af de voldsomme ødelæggelser efter orkanen Sandy. En beslutning som Team Veteran fuldt ud forstår.