[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Torsdag løb forsvaret DHL-stafet i København og Aalborg. Det fik arrangørerne fra Sparta en historie ud af, som vi har sakset.

Plads til alle i Forsvaret

Af Sparta

Man skulle tro at Forsvaret om nogen ville være vilde med interne DHL-dyster og væddemål med ugers støvlepudsning, armstrækkere og deslige på spil. Men nej, forsikrer de alle. Gentagne gange. Kan det være rigtigt?

I kan godt få armstrækkere!
De er rigtigt mange i Forsvarets to teltblokke en halv time inden første start går torsdag aften. Både mænd og kvinder, alle klædt i deres lysegrønne T-shirts med sloganet “Danmarks skarpeste team”. Men uanset hvor mange man spørger, er der ingen der rigtigt er ude efter at løbe hurtigere end nogen af holdkammeraterne. Heller ingen der har støvlepudsning, materielrengøring eller andet på spil. Nej, det er rigtige soldaterkammerater, hele bundtet, og ingen er ude på at konkurrere med hinanden.

Måske er de bare vant til at præstationer kun opnås i samarbejde, som et team.

-Her er der ikke fokus på konkurrence. Det er slet ikke derfor vi er med.

Det fortæller Mikkel Soelberg, leder af Forsvarets Konkurrenceelement.

Så slet ingen armstrækkere til dem der kommer sidst?

-Ikke fra vores side. Vil I da gerne have det? Så kan vi sikkert godt finde ud af noget til næste år.

Lidt konkurrenceelement er der måske alligevel over ham.

Mikkel forklarer, at DHL Stafetten er en del af den portefølje af motionsevents som Forsvaret arrangerer som et tilbud til dets ansatte, og at disse motionsevents frem for alt er en mulighed for at lave noget socialt sammen, dernæst for at have noget at træne op til.

-En slags gulerod, ja, det kan man godt sige. Det er den ene del af det.
Den anden del er, at et løb som DHL Stafetten også er en del af Forsvarets sundhedspolitik.

For sådan har de også, ligesom alle andre virksomheder har det i dag. “Sundt Forsvar” hedder det. Forsvaret er også med på trenden.

Trendy T-shirts
Også deres T-shirts for næste år følger trenden. I hvert fald for så vidt at tøj gerne må skille sig lidt ud og gå imod det folk forventer. Til næste år kan vi således forvente at se Forsvaret i lyserøde T-shirts.

- Det gav jo et ramaskrig uden lige da folk fandt ud af at det skulle være næste års farve!, beretter Mikkel.

Historien bag T-shirtens nye design har dog egentlig ikke så meget med mode at gøre, fortæller Mikkel, men bunder i chefen for Forsvarets Sundhedstjeneste, Generallæge Erik Darras passion for et vist cykelhold.

-Han kom hen til mig en dag og viste mig sit pinkfarvede armbånd og sagde: “Det her skal være farven til DHL næste år”. Det er der to grunde til. Dels skal han snart pensioneres, så det bliver hans sidste DHL Stafetten. Og dels er han brændende fan af cykelløbet Giro d’Italia.

Og så må Forsvarets ansatte, rekrutter og menige bare sige “Javel, Hr. Generallæge” og trække i trøjen. Men det er de nok også vant til.

Plads til alle og eliten
Selvom alle i Forsvaret gør meget ud af at understrege at DHL Stafetten handler om at være med, er der også plads til nogle af de rigtigt seje folk fra Forsvaret, nemlig de militære landsholdskæmpere. De udgør den sportslige elite inden for Forsvaret og konkurrerer overalt i verden i bl.a. femkamp, marine femkamp og orienteringsløb m.m.

Så hvis du så nogle rigtigt hurtige fra Forsvaret i går, kan det have været nogle af dem. Bl.a. deltog et af “de nye håb” inden for marine femkamp i stafetten. Han har sin daglige gang på Søværnets Officersskole og kan under normale omstændigheder løbe 5 km på “et sted mellem 15 og 16 minutter”, fortæller Mikkel Soelberg.

Men DHL Stafetten er ikke normale omstændigheder. Her er der røg fra grill og fakler og masser af mennesker både på ruten og langs ruten.

- Det er ikke lige sådan en aften man sætter personlig rekord, siger 27-årige Adam, som jeg møder på hans vej ned gennem menneskemassen ned til teltlejren.

Han er helt svedig og går med armene over hovedet. Adam er fra enheden Danilog i Vordingborg, og han er i skarp træning. Han er lige kommet hjem fra Afghanistan hvor han har været udsendt i et halvt år.

Løb du godt?

- Ja, 22 minutter, så det var fint.

Han er tilfreds. Og det passer den netop hjemvendte soldat meget godt, at der ikke er fokus på konkurrenceelementet. Det har han faktisk selv været med til at bestemme.

- Det er mig selv der har stået for tilmeldingen af hold i vores afdeling, og vi har bevidst fordelt de gode og dårlige løbere ud på alle hold. Så alle hold ville komme i mål cirka samme tid og kunne sidde og hygge sammen.

Og det er der ifølge Adam overhovedet ingen der brokker sig over. At de ikke kan få lov at dyste med et hurtigt hold.

- Den slags discipliner hvor det gælder om at være hurtigst, dem bliver der arrangeret rigeligt af til hverdag, forsikrer Adam, 

- Jo mere fokus der er på det sociale, desto flere løber også med.

Bedst som troede at man vidste hvilke virksomheder der primært er med for at deltage, og hvilke der er med for at konkurrere, så kan man altså blive overrasket. DHL Stafetten er måske “bare” et stafetløb – men sådan et af slagsen hvor man kan ende med at komme et spadestik dybere i virksomhedernes kultur end man troede.