[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech, Forsvarets Hovedredaktion

Livgardens kaserne ved Rosenborg Slot dannede rammen om forsvarsminister Nick Hækkerups overrækkelse af medaljer torsdag.

Sergent Jakob W.M. Panton-Kristiansen får medaljen for som kampvognskommandør i forbindelse med to træfninger inden for samme måned i Afghanistan 2012 at have udvist særligt mod og frygtløs vilje til at nedkæmpe fjenden, til trods for begge gange at være blevet såret af fjendtlige skud.

-    Jeg får denne anerkendelse fordi jeg gjorde en indsats i Afghanistan, hvor jeg to gange blev såret. Den 5. januar og den 31. januar. Jeg har sammen med min besætning begge gange nedkæmpet fjenden, og jeg repræsenterer min gruppe i dag, og derfor er de også til stede her i dag, siger sergent Jakob W.M Panton-Kristiansen

Læge, Ph.d og master i disastermanagement Mohammad Sohail Asghar modtog ligeledes forsvarsministerens medalje for at have ydet en særlig handlekraftig indsats som læge på Beredskabsstyrelsens medicinske nødhjælpshospitaler. Det fandt sted under oversvømmelserne i Pakistan i 2010, hvor 154.000 patienter blev behandlet på 3 måneder. Mohammad Sohail Asghar’s indsats blev fulgt op af fortræffeligt arbejde for at styrke nødhjælpshospitalerne til fremtidige missioner.

-    Det danske felthospital var et af de eneste, der lå helt ude i periferien og ikke inde omkring storbyerne i forbindelse med oversvømmelserne. Vi havde et dagligt flow af patienter på typisk mellem 2500 og 3000 på en dag. Med nogle få kroner kunne vi behandle de patienter. Min opgave var blandt andet at formidle kontakt og koordinering og rekruttering. En indsats der også skulle forebygge komplikationer og følgesygdomme af oversvømmelsen. Jeg betragter medaljen som en anerkendelse for holdindsatsen, og det giver blod på tanden til at fortsætte arbejdet, siger Mohammad Sohail Asghar.

Forsvarsministeren kan uddele medaljen til de personer, som han finder, er værdige modtagere

-    Forsvarsministeren før mig har ønsket, at kunne give nogle af vores dygtige folk et klap på skulderen, når de har ydet noget helt ud over det sædvanlige. Det er det som denne her medajle er symbol på. Denne medalje skal tages som udtryk for min og forsvarets anerkendelse af en helt ekstraordinær, fantastisk indsats. Det betyder meget for mig, at kunne give et varigt minde ud over min personlige tak. Udtalte forsvarsminister Nick Hækkerup.

Fakta
Forsvarsministerens medalje blev første gang uddelt i 2010 til 11 personer. Disse personer blev tildelt medaljen for deres ekstraordinære indsats overfor pårørende til soldater som var omkommet eller såret i tjenesten.