[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Cafeteriaet på Hærens Sergentskole i Sønderborg spiller hovedrollen i en specialudgave af tv-programmet ”Med kniven for struben”, der vises på TV3 onsdag aften. Stjernekokken Bo Bech og et tv-hold fra produktionsselskabet Strix tilbragte en lille uge på skolen i februar, og optog et afsnit til serien.

Modsat de restauranter, der normalt er med i tv-programmerne, er cafeteriaet på Sergentskolen ikke truet af lukning. Faktisk er de fleste af de faste kunder godt tilfredse med maden i cafeteriaet.
- Kantinen på sergentskolen er en af de bedre kantiner, jeg har besøgt i forsvaret. Jeg synes, at de har et stort og varieret udbud. Jeg er vild med fisk, og det er der meget af, siger overkonstabel-1 Martin Horn Rasmussen, der er elev på et af sergentskolens afkortede grundkurser.

Samme bedømmelse lyder fra overkonstabel-1 Daniel Hvilsted.
- Den er bedre, end det jeg er vant til. Jeg er positivt overrasket. Der er mange gode ting, meget fisk og et godt salatbord. Man får lyst til de ting, som kroppen har brug for, både igennem måden maden bliver serveret på, og gennem de muligheder, der nu er. 

Sergentelevernes bedømmelse af køkkenet imponerer ikke Bo Bech. Han synes, at maden er af lav kvalitet, at den er overtilberedt, og at den i alt for høj grad er baseret på frosne grøntsager, som mangler smag.
- Da jeg selv var soldat, var maden nærmest et stressmoment. Det var noget, der skulle overstås, og jeg tror ikke, at eleverne ved noget som helst om, hvordan god mad kan smage – og hvordan kan man savne noget, som man ikke ved findes, siger Bo Bech.

Det er Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE), der har ansvaret for forsvarets kantiner, og som har sagt ja til, at lade køkkenet på Sergentskolen være omdrejningspunkt for et afsnit af tv-programmet.
- Vi er ved at udrulle forsvarets nye kostpolitik til alle vores kantiner. Det betyder, at vi skal lave maden på nogle lidt andre måder. Det vi kalder den gode måde. Det handler om sunde råvarer, gode olier, fuldkorn, magert kød osv. Og da produktionsselskabet bag ”Med kniven for struben” kom med tilbuddet, tænkte vi straks, at det kunne være en god måde at få noget ny inspiration fra andre professionelle og til at komme i gang med at lave aftensmaden på nogle nye måder, forklarer Dorte Bøgeskov, der leder FBEs projekt om sundere kost. Hun håber, at inspirationen og motivationen fra Sønderborg kan bringes med ud til andre kantiner i forsvaret.

Hvad Bo Bech foreslår af ændringer, hvordan det er at have et tv-hold i nakken, og hvad sergenteleverne synes om de nye retter, der kommer ud af projektet, kan du se, når ”Med Kniven for struben” vises på TV3 onsdag aften kl. 20.

Du kan også se et indslag fra kantinen her på forsvarskanalen.