[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Sent torsdag aften modtog SOK melding fra VTS Storebælt (Vessel Traffic Service Storebælt) om, at skibet DANICA HAV sejlede mærkeligt.

VTS Storebælt kunne på AIS se, at skibet var sejlet ud af trafikruten og var passeret hen over grundene ved Sjællands Rev. VTS Storebælt havde gentagne gange forsøgt at kalde skibet over VHF, men uden svar.

Søværnets Operative Kommando sendte straks Søfartsstyrelsens skib JENS SØRENSEN, en lodsbåd samt miljøskibet MARIE MILJØ af sted mod DANICA HAV. Desuden blev en af flyvevåbnets redningshelikoptere sendt mod skibet. I mellemtiden havde skibet passeret tæt vest om Sjællands Odde og var på vej ind i Sejerø Bugt.

Da skibet var cirka 4,8 sømil (30 minutter) fra land, lykkedes det redningshelikopteren at sætte helikopterens redder om bord på DANICA HAV. Redderen fik sammen med en styrmand om bord vendt skibet, og det ligger nu sikkert ankret op ved Odden færgehavn.

Skibet er nu tilbageholdt af Søfartsstyrelsen, og politiet har været om bord for at afhøre besætningen. Politiet undersøger nu, om skibets skæve kurs skyldes , at den vagthavende på broen var påvirket af spiritus.

DANICA HAV er et 82 meter langt fragtskib indregistreret i Bahamas. Skibet var på vej til Lübeck fra Varberg i ballast med syv besætningsmedlemmer.

Kilde: SOK