[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarets Hovedredaktion.

Øvelsen SAREX 2012 Greenland Sea er netop afsluttet. I første fase af øvelsen eftersøges et krydstogtskib med 160 om bord. Skibet har udeladt en GREENPOS til Grønlands Kommando, der er gået mere end 6 timer siden, Arctic Victory sidst kaldte kommandoen, og dermed indleder vagthavende i Grønnedal automatisk en eftersøgning.

SAREX foregik i Grønlandshavet ud for det nordøstlige Grønland. 1.000 kilometer mennesketom kyst, pludselige storme, isbjerge og isskodser og meget lidt anden trafik gør farvandet risikabelt. I første omgang kontaktes skibets rederi og måske andre skibsfarende i området, og samtidig alarmeres det danske overvågningsfly i Søndre Strømfjord, hvis det i forvejen er indsat på Grønland.  Jo længere tid et skib savnes, desto større bliver bekymringerne og desto flere kræfter bliver der lagt i eftersøgningen.

Islands kystvagt, Landshælgisgislan, sender efter anmodning et Dash 8 fly på vingerne, og det nyeste skib Thor sejler ud fra Reykavik. Fra Færøerne dirigeres inspektionsskibet Hvidbjørnen mod området. Selvom de to nordatlantiske lande ligger mellem 800 og 1200 kilometer fra sidste GRENPOS, er de faktisk de nærmeste at hente hjælp hos. Der er godt 2.000 kilometer ned til Kap Farvel, hvor Søværnets inspektionsskib normalt sejler, og der er godt 3.000 kilometers sejlads til hovedstaden Nuuk, og endelig ligger inspektionsfartøjet Knud Rasmussen 5.000 km væk i farvandet nord for Thule.  De nordøstgrønlandske farvande åbner sig for sejlads i 4-8 uger om året i august-september, derfor er det andet inspektionsfartøj, Ejnar Mikkelsen, på mission i området. Ejnar Mikkelsen er da også første skib fremme nær den position Arctic Victory sidst opgav.

I 10 meter høje bølger og stormende kuling organiserer Ejnar Mikkelsen eftersøgningen i samarbejde med den større flåde af fly, som efterhånden er kommet til hjælp. Et norsk OrionP3 overvågningsfly, et Herculesfly fra både Canada og USA supplerer nu det islandske og danske fly.

I langt de fleste tilfælde ender en manglende GRENPOS med, at skibet findes i god behold, og en skipper eller styrmand med røde ører genoptager meldingerne til Grønlands Kommando.  Det sker ikke i SAREX øvelsen. Efter 24 timer mangler der stadig livstegn fra det eftersøgte krydstogtskib.

Se video om den første del af SAREX 2012 her, og følg med i redningsoperationen i det øde Østgrønland på Forsvarskanalen de næste dage.