[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Vi kender det alle sammen.  Et godt nært portrætbillede til familiealbummet derhjemme kan være frygteligt afslørende.  Det er faktisk, hvad ISAF og de danske soldater forsøger at udnytte for at skelne ven fra fjende i Afghanistan, da de afghanske oprørere ikke går i uniform, og gør deres bedste for at blande sig med lokalbefolkningen. 

SE VIDEO FRA AFGHANISTAN HER

Den nye HIID kamerascanner er til gengæld noget mere avanceret end det almindelige digital-kamera i vores smartphone eller feriekamera.  Kamerascanneren kan indsamle såkaldte biometriske data.
Du kan ændre din hårfarve, blive klippet, tage farvede kontaktlinser eller for den sags skyld få en ansigtsløftning, men et menneskes grundlæggende biometriske karakteristika kan man ikke ændre.
Det udnytter danske soldater på operationer i bestræbelserne på at afsløre afghanske oprørere blandt lokalbefolkningen.

- Kameraet tager et billede og scanner personers iris og deres fingeraftryk. Hvis vi får et match, kan vi tage den derfra. Det er nemmere at fange oprørerne på den måde, end at løbe efter dem med et våben, fortæller sergent Linfos, der er gruppefører i Bravo-kompagniet i MOB Price.

Det modificerede digitalkamera sammenligner de scannede biometriske oplysninger med allerede indsamlede oplysninger i en database. På den måde kan kameraet inden for bare få sekunder fortælle om personer, der i forvejen er registreret, er under mistanke for ulovligheder eller oprørsvirksomhed.

Det er frivilligt for civile afghanere at lade sig scanne og registrere.  Alle afghanere, der vil ansættes i de afghanske sikkerhedsstyrker eller søger arbejde i ISAF-lejre skal dog scannes og registreres. Dermed håber ISAF også, at man kan undgå insider-angreb på de militære installationer i Afghanistan.

Læs også artikel påHOK hjemmeside.