[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen

- Det er kulminationen på to års hårdt arbejde. Bare i år har jeg været oppe til 25 eksamener. Udnævnelsen er en forudsætning  for, at man kan blive udsendt som sprogofficer. Jeg er megaglad, siger den 26-årige sekondløjtnant Morten, som har uddannet sig i Pashto, der tales i Afghanistan.

I alt 21 sprogofficerer har gennemført uddannelsen. 11 med Pashto som sprog, mens 10 har haft arabisk. Det næstsidste hold, der skal lære Pashto. I november begynder man i stedet at uddanne et hold i Farsi.

Forældre og kærester var inviteret med til paraden, hvor de for første gang kunne se de unge sprogofficerer optræde med sabel og stjerner på skulderen. Morten har ikke haft ret meget tid til familiebesøg under den meget krævende udtalelse, som foregår på Institut for Sprog på Svanemøllen Kaserne.
- Nu kan mine forældre se, hvad jeg har slidt for i alle de måneder, siger han.

Forældrene må dog snart undvære ham igen for udsendelsen til Afghanistan ligger lige for døren.
- I sidste uge var jeg på første øvelse med de soldater, jeg skal udsendes med til sommer. Afghanistan bliver den virkelige eksamen. Der kommer man ud af skolesituationen og skal snakke Pashto med rigtige mennesker. Det glæder jeg mig helt vildt til, fortæller Morten.


Se et indslag på forsvarskanalen om uddannelsen i Pashto

Se et indslag om en sprogofficer i Afghanistan