[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarets Hovedredaktion.

- Det er første gang, at jeg har fået et æg, siger redder Martin Lehmann. Han har sammen med de fem andre besætningsmedlemmer på redningshelikopteren i Skrydstrup været på vagt i tre døgn uden missioner.
- I begyndelsen af efteråret er der ikke så mange lystsejlere, der kommer i nød. Så er den primære opgave her i Skrydstrup at flyve patienttransporter fra Sønderborg og de sydfynske øer til Odense. Den kommercielle skibstrafik fortsætter selvfølgelig også, forklarer premierløjtnant Søren Bojsen, som er helikopterens andenpilot.
- Vi vil selvfølgelig gerne ud og flyve og gøre en forskel. Det er det fantastiske ved at være helikopterpilot. På den anden side, når der ingen missioner er, betyder det jo, at ingen er kommet skade. Det er jo positivt, fortsætter Søren Bojesen.


De manglende missioner betyder ikke, at helikopteren står stille. Det giver besætning mulighed for at træne forskellige redningsmissioner. I går satte de lægen og redderen af i Oksbøl øvelsesterræn, så de kunne øve sig i eftersøgning af personer, som redningshelikopteren også bliver anvendt til. Besætningen har desuden øvet natflyvning og bjærgning af personer i havet under deres tre dages vagt.Helikopterbesætningen består af seks mand. En fartøjschef, en andenpilot, en systemoperatør, en flymekaniker, en redder og en læge. Rollerne er dog ikke helt fastlåste. Systemoperatøren er f.eks. back up redder og redderen kan også assistere lægen. Det er sjældent, at man er på vagt med den samme besætning. Det skifter hele tiden. På samme måde roterer besætningsmedlemmerne mellem de tre redningshelikoptere på henholdsvis Flyvestation Skrydstrup, Flyvestation Aalborg og i Skalstrup ved Roskilde.

Om dagen skal redningshelikopteren kunne rykke ud med et kvarters varsel, men de klarer det gennemsnitligt på otte minutter. Om natten er den gennemsnitlige responstid 14 minutter. Redningshelikopteren er en EH 101 Merlin fra Agusta Westland, der kan flyve i stort set alt slags vejr både nat og dag.