[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech, Forsvarets Hovedredaktion

Inspektionsskibet Triton deltog i denne uge i den internationale Flotex/Silver Rein II øvelse i Norge, hvor både skib og besætning trænede klassisk krigsførelse sammen med Norge, Holland og Tyskland. Øvelsen er en samtræningsøvelse mellem det norske søværn, flyvevåben, hæren og specialstyrker. Øvelsen startede for Tritons vedkommende i Tromsø, nord for polarcirklen, og i løbet af øvelsen bevægede de sig sydover og ned i den norske skærgård.

Triton blev også anvendt under luftforsvarsøvelser til at nedskyde langsomme fly således, at de mere kampoptimerede norske fregatter kunne koncentrere sig om indkommende missiler.
Besætningen på Triton kunne desuden opleve en live missilaffyring fra en af de tre norske fregatter, som affyrede et såkaldt ’Evolved Seasparrow missil’ mod en drone. Et missil, der er i stand til at nedskyde moderne antiskibsmissiler.- Live missilaffyringer hører til sjældenhederne, da missiler er dyre, og det ydermere er vanskeligt at finde et tilstrækkeligt øde område, siger premiereløjtnant L.C. Jensen.

På øvelsens næstsidste dag gennemførte Triton bombardement, hvor mål på land blev nedkæmpet med skibets 76 millimeter kanon.

Fakta

Flotex/Silver Rein II øvelsen i Norge er en samtræningsøvelse for det norske søværn, hæren og flyvevåben, samt specialstyrker, og regnes for at være en forsmag på fremtidens øvelser i Norge.

Læs mere om øvelsen på det norske forsvars hjemmeside