[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Henriette Bech Forsvarets Hovedredaktion

Copenhagen Marathon gennemføres på søndag med deltagelse af Team Veteran, der stiller med 10 deltagere. Fem med post traumatisk belastningsreaktion (PTSD), og fem deltagere med en benprotese, som kører på håndcykler. Copenhagen Marathon lægger op til den for mange ultimative løbsoplevelse i november – New York Marathon - som Team Veteran også vil deltage i.

Søndagens maraton i København er det første officielle løb, hvor teamet deltager i samlet flok, og målet er at få alle til at gennemføre. Hver deltager har en medløbende mentor, som bakker op både før, under og efter løb. De medløbende mentorer er frivillige.

Teamets fysiske coach Rune Oland Larsen fortæller, at træningen op til løbene er planlagt ud fra den enkelte deltagers ressourcer og muligheder. Man tester deltagerne i kropskomposition – vægt – BMI etc. og maksimal ydelsestests. Derudover er der samtaler med den enkelte for at belyse skadeshistorie m.m.
I løbet af sommeren vil der forekomme re-tests, og der udføres stopprøver. Man forventer progression i deltagernes udvikling, og deltagerne kan ekskluderes, såfremt de ikke lever op til kravene/målsætningerne.

Yarkov Munkebo har PTSD og deltager i Team Veteran.
– Jeg har erfaret at komme i bedre form, og jeg får et øget mentalt overskud gennem den fysiske træning. Træningen forebygger de bakkedale som jeg oplever. For at komme med på teamet skulle jeg give en beskrivelse af min person i forhold til min skade, og hvad det betyder for mig, og hvad mit forhold til sport og træning er. Vi træner også at sætte langsigtede mål sammen med vores holdkammerater, og det kan vi bruge i vores erhverv og også eventuelt i det civile. New York er en kæmpe gulerod og motivator for mig.


John Mattias E. Nielsen på vej over målstregen i 2011.

John Mattias E. Nielsen deltog sidste år i New York Marathon. Johns venstre ben er amputeret højt, og højre ankel er genopbygget, men er aldrig blevet rigtig god
– For mig var selve rejsen en udfordring i sig selv. Det var første gang, jeg skulle ud på en længere rejse efter min skade, men det gik over al forventning og blev en succesoplevelse for mig. Jeg håndcyklede de 42,195 km på 2 timer 4 min. og 51 sekunder. Jeg blev nr. 27 ud af 93 håndcykler, og mit mål var ca. 2 timer, så det var også en succesoplevelse for mig.

Team Veteran er en frivillig organisation, der støtter veteraner, der er blevet såret fysisk eller psykisk i forbindelse med deres militære tjeneste i forsvarets internationale operationer.  Team Veteran støtter de sårede soldater ved at hjælpe dem til at gennemføre maratonløb.

Se video fra New York Marathon 2011

Se også Teamveteran.dk