[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

Hvor lang tid tager det at køre 7,7 km på håndcykel. Det spørgsmål skulle fire sårede veteraner finde svar på, da de forleden testede deres form på håndcykler.

-Strategien er forhåbentligt at køre hurtigere end de andre, Jeg er lige blevet sat i en cykel, hvor man ligger helt ned, så aerodynamikken er i top, men jeg tror, at jeg vil være lidt forsigtig med at sige, hvor hurtigt det kommer til at gå, siger Rasmus Kienitz inden starten går. Han blev såret af en IED i Afghanistan i august 2010.

Cykeltesten fandt sted på stisystemet på Amager Fælled, og den er en af forberedelserne til, at de sårede soldater som en del af Team Veteran, til november skal deltage i verdens største maratonløb i New York.

- Testen skal motivere veteranerne til at yde et stort stykke arbejde i deres træning, for det kræver det, når man skal køre maraton. Vi har besluttet på Team Veteran, at vi tester dem nu og igen senere for at se, om de yder det stykke arbejde, der er nødvendigt, forklarer Rune Oland Larsen, der er idrætskonsulent i Dansk Handicap Idræts-Forbund og træner for soldaterne på Team Veteran.

De fire veteraner, der blev testet, er først lige begyndt at køre på håndcykel, og selv om alle kom igennem, viste testen, at der både er behov for at justere cyklerne og masser af træning i de kommende måneder.

-Selve cykelturen gik udmærket, men jeg er brugt nu. Sædet på cyklen og støtterne til benene var ikke indstillet rigtigt, så det gjorde rigtig ondt, og jeg har mange føleforstyrrelser i det ene ben. Der er lang vej endnu, siger Michael Sørensen, der blev såret i Afghanistan i 2009. Han regner med, at han gradvist skal øge sin træning til fem gange om ugen, og er helt sikker på, at han nok skal komme i gennem i New York.

Veteranerne gennemførte testen på mellem 19 og 25 minutter. Ved næste test i juni skulle de gerne kunne gøre det lidt hurtigere.