[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Thomas Jerichow, Kommunikationsafdelingen

Støtten gælder både penge og tilstedeværelse i opbygningsfasen. Den nordiske indsats udløste ros fra Ugandas forsvarschef general Aronda Nyakairima, som fremhævede Danmarks støtte i sin åbningstale til honoratiores fra mange lande.

Dansk Forsvar deltog i sidste uge i de undervisningsforløb, som kom før selve øvelsen. Blandt foredrag om ligestilling, logistik, administration og planlægning, leverede Danmark kurser i åbenhed, samarbejde med medierne og TV-interviews. Mange af de deltagende lande er ikke vant til den åbenhed som er et naturligt krav til dansk forsvar og deres deltagere spurgte engageret ind til samspillet mellem militær og offentlighed.Formålet med øvelse Mashariki Salaam (Østlig fred) er at træne de deltagende landes styrker og EASF-staben i at håndtere en krise i et fiktivt afrikansk land. EASF forventes at være klar til internationale missioner, under ledelse af den Afrikanske Union, sidst i 2015. Til den tid skal styrken kunne indsættes i en regional krise med kort varsel.

Siden oprettelsen har EASF styrken været støttet af de nordiske lande og officerer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland (NACS - Nordic Advisory and Coordination Staff) som er fast stationerede i EASFs hovedkvarter i Kenya.


 
Fra Danmark deltager Oberst Jørn Rasmussen. Han og de andre nordiske officerer støtter de afrikanske officerer med vejledning og styrer de konkrete projekter som Danmark og de andre nordiske lande sætter i gang for støtte opbygningen af EASF.