[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

Den danske forbindelsesofficer i Torit siger det, Danidas seniorrådgiver i Juba siger det, Forsvars attacheen og den FN ansvarlige i Forsvarskommandoen er enige: Det kommer til at tage lang tid at opbygge Afrikas nyeste stat. Og det kommer til at tage lang tid at reducere oprørshæren, omskole en stor del af oprørerne til et civilt liv og skole resten til at skulle fungere som den nye stats forsvar.
I forhold til opgaven forekommer bidraget med 14 FN soldater i UNMISS som en dråbe i havet. Men heldigvis suppleres de 7.000 civile og militær FN folk af en lang række statslige og frivillige organisationer.

- Sydsudan er faktisk en rigtig ”donordarling”, fortæller FN ansvarlig i Forsvarskommandoen Annah Pyndiah. 
– Men ellers dækker de 14 danske FN soldater en meget bred vifte af opgaver. Fra  Civilt militær samarbejde, militærpoliti, Controller i staben til forbindelsesofficerer.  Og vi koordinerer naturligvis med andre danske ministerier. Projekterne i fm. kapacitetsopbygningen sker jo med midler fra Freds- og Stabiliseringsfonden. Supplerer Annah Pyndiah.(se portræt af danskernes hus i hovedstaden Juba her)

En af samarbejdspartnerne er Danida og udenrigsministeriet. Seniorrådgiver Karin Marianne Eriksen er ved at undersøge et samarbejde med Storbritannien i Juba om uddannelse af SPLA.  Southsudan Peoples Liberation Army blev efter borgerkrigen den nye stats officielle hær.  Den er dog alt for stor og forholdsvis uskolet.

Se indslag om de danske soldaters opgave i Sydsudan her: