[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen

I årtier er Tøjhusmuseets gæster blevet mødt af endeløse rækker af geværer, når de har bevæget sig op på den gamle bygnings første sal. Det er nu blevet udskiftet med en moderne udstilling om 21 krige fra 1500-tallet til i dag.

-  Det har simpelthen været en drøm her på stedet i årevis at kunne lave det her om, og at få ressourcerne til at gøre det, siger Anton Pihl., som er museumsinspektør på Statens Forsvarshistoriske Museum, som Tøjhusmuseet er del af.

Den 160 meter lange gennemgang af Danmarks krige er udstllingens nye kronologiske rygrad. Både film, touchskærme og krigslarm er taget i brug for at fange tilskuernes interesse.

- Folk oplever en udstilling på mange forskellige måder. Nogle er visuelt orienteret, andre påvirkes af lyd. Nogle vil have masser af information, nogle får ondt i hovedet ved synet af tekst. Vi forsøger at give plads til alle temperamenter og typer gennem de forskellige lag af formidling i udstillingen, hvor vores gæster kan vælge til og fra, siger Louise Kofoed fra Statens Forsvarshistoriske Museum.


Tøjhusmuseet i 1930'erne. I 80 var der kun få ændringer i basisudstilling. Foto: Statens Forsvarshistoriske Museum.

De seneste konflikter i Irak og Afghanistan er også med, og der er tre tomme montrer klar til de tre næste krige, Danmark kommer til at deltage i. Udstillingen har også et internationalt tilsnit. Gæsterne kan se de flotte rustninger fra det Gottorpske Rustkammer, overdådige russiske uniformer fra Tsartiden samt en unik samling fra den Amerikanske Borgerkrig 1861-65. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond har finansieret den store forandring på Tøjhusmuseet.

Nu venter museets personale spændt på premieren 9. februar, hvor det nye look for første gang får publikums dom.Se videoindslag om udstillingen.