[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Forsvarets Hovedredaktion

Et dansk Hercules transportfly er nu indsat til støtte til for den franske operation i det vestafrikanske land Mali. Flyet lettede onsdag fra den franske luftbase i Everaux med kurs mod Bordeaux. Her skal flyet have forsyninger om bord, inden det i dag for første gang sætter kurs mod Mali.

Folketinget gav tirsdag aften grønt lys for, at forsvaret kan udsende et bidrag til støtte for den franske militære operation i det nordlige Mali. Det danske bidrag består af et af flyvevåbnets Herculestransportfly og i alt op til 40 personer – piloter, øvrige besætningsmedlemmer, teknikere, andet støttepersonel og forbindelsesofficerer. Den militære indsats i Mali gennemføres efter en beslutning i FNs sikkerhedsråd og efter anmodning fra Malis præsident.


Det danske Herculesfly på den franske flybase i Evreaux

I forbindelse med operationen skal det danske fly løse transportopgaver. Det kan omfatte transport af personer og materiel i form af køretøjer, reservedele og ammunition til brug for operationen. Det er den franske styrke, der tildeler det danske fly opgaver. Folketinget har ikke pålagt det danske fly særlige begrænsninger i forhold til hvem og hvad, der kan medbringes eller hvilke lande, som det danske fly kan lande i og lette fra. Det forventes, at det danske fly i første omgang skal flyve gods fra Frankrig til Mali og derefter løse opgaver i Mali og andre involverede lande i regionen, herunder Chad.


Det danske fly lastes inden afgangen fra Aalborg mandag.

Ud over Danmark støtter også USA, Storbritannien, Belgien og Tyskland den franske operation i Mali.

Hvor længe det danske fly skal støtte operationen afhænger af, hvordan situationen udvikler sig. Folketinget har givet mandat til, at have flyet udsendt i op til tre måneder.