[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kim Vibe Michelsen, Forsvarskommandoen

Slaget om distriktshovedkvarteret i Musa Qala i 2006 er nu kommet i fornemt selskab med store britiske slag som D-dag og Waterloo. På det britiske National Army Museums hjemmeside har de listet de 20 største slag i den britiske hærs historie, og brugerne kan selv stemme på deres favoritter. Musa Qala ligger i skrivende stund som nummer 12.

Her fastholdt 1. Lette Opklaringseskadron fra Gardehusarregimentet og en britisk pathfinder deling byens distriktshovedkvarter i 31 dage overfor kontinuerlige angreb fra store organiserede Talebanenheder. Herefter blev de efterhånden kamptrætte britiske og danske soldater afløst af et britisk infanterikompagni fra The Royal Irish Regiment, der fortsatte kampen i yderligere 19 dage.
 
Sammenlignet med Zulu-krigene
Senere har britiske historikere på grund af kamphandlingernes voldsomhed og belejringsagtige natur sammenlignet indsatsen med et andet slag på listen, nemlig kampen om Rorke's Drift, hvor et lille kontingent briter holdt stand mod en overvældende styrke af Zuluer i Kwazulu-Natal provinsen i Sydafrika i 1879.

Selvom begge slag er relativt små engagementer sammenlignet med Waterloo og D-dag, er de blevet fremhævet for kampenes voldsomhed, soldaternes professionalisme og det hårde feltliv for en belejret styrke.  

Du kan selv stemme og læse om slaget her

Se sammenklip af danske soldaters videoer fra MusaQala: