[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen.

Når en NATO-pilot går i luften i det nordøstlige Afghanistan, kommunikerer han med de danske soldater fra radarbidraget i Mazar-e Sharif. De hjælper piloten med så hurtigt som muligt at komme frem til sit bestemmelsessted, hvor han eksempelvis kan yde luftstøtte til soldater på landjorden. Med en stor og tre små radarer leverer de 45 danskere et meget stabilt luftbillede, der gør at NATO ikke behøver at have de kostbare AWACS-fly hængende over det nordøstlige Afghanistan.
- Hvis ikke vi var til stede, skulle vi have radarflyene ind, men vi har bare ikke så mange fly, at vi kan tillade os at rutte med dem, slår oberstløjtnant Klaus Brieghel fast. Han er chef for det danske radarbidrag.

Samarbejde med svenskerne

Tre svenske officerer tager del i danskernes arbejde. Det svenske flyvevåben har ikke et mobilt luftkontrolcenter udsendt, så det er en værdifuld erfaring for de svenske officerer at deltage i en skarp mission, som den i det nordlige Afghanistan. Kaptajn Pontus fra det svenske flyvevåben, synes danskerne er lette at samarbejde med. 
- Både svenskere og danskere fokuserer først og fremmest på at løse opgaven og det er nøglen til succes. Opgaven er altid i første række, siger han.

Du kan se et indslag om radarbidraget i Afghanistan nedenfor.