[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

Det er to år siden at fregatten Peter Willemoes forlod Lindøværftet. Siden har teknikere, leverandører og ingeniører fra Forsvarets Materiel Tjeneste installeret og testet alskens isenkram og gennemført testsejladser. Under den afsluttende test beviste fregatten at radarer og missilsystemer kunne yde forsvar overfor fire angribende F 16 kampfly.

- Bortset fra en tur til Skotland til efteråret, hvor vi ikke bare simulerer men reelt affyrer missiler, så er testen afsluttet, og vi kan få sat gang i et omfattende halvandet år langt uddannelsesprogram, fortæller chefen, kommandørkaptajn Kristian Haumann.Besætningen forøges med 16 mand, der især skal forstærke de tekniske divisioner om bord. For fagelektroniktekniker Nick Olsson betyder det, at hans afdeling med fire nye teknikere fordobles. Afdelingen har ansvaret for alt IT, for de fire radar-systemer og elektroniske dele af våbensystemerne.

- Lige nu kan vi knap nok vedligeholde. Det bliver godt at komme tre og fire måneder til udlandet på kursus i radarerne. Alene til den ene jeg selv har ansvaret for, er der en to meter høj stabel af teoribøger, griner Nick Olsson.Også i maskinen glæder man sig til at få syv nye medarbejdere.  Teknikdivisionen har udover maskinen ansvaret ansvar for mange nye og avancerede systemer, som kræver mindst halvandet år at kunne mestre på højt niveau.

- Og det høje niveau er ambitionen. Når vi i 2015 afslutter vores operative uddannelsesforløb med at gennemføre det intensive engelske kamptræningskursus, i daglig tale ’FOST’, Flag Officer Sea Training, bliver vi det skarpeste krigsskib i Danmarkshistorien, lover Kristian Haumann.

Se video om besætningens nærmeste fremtid her.