[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kim Vibe Michelsen

Termometeret er banket i bund og har ramt 13 grader i den forkerte ende af skalaen, da soldaterne fra Viking Kompagniet på ISAF Hold 15 sidder af den store EH 101 helikopter i en sky af frostklar sne.

De er luftlandsat ved en forstilt afghansk landsby, som de skal sikre, mens afghanske sikkerhedsstyrker foretager en anholdelse i byen. Frysende burkaklædte kvinder og langskæggede mænd i kjortler ser til, mens soldaterne går i stilling på de snedækkede marker.

Vi er i Oksbøl, og det er sidste dag på den missions forberedende uddannelse for det næste hold danske Afghanistan soldater. For dem er det dog meget mere end uddannelse og træning. Det er også en eksamen.

Kan blive dømt ude
Kontrollanter, der alle er soldater fra tidligere hold, følger soldaternes mindste bevægelser, retter småfejl og melder tilbage til øvelsesledelsen ved 1. Brigade. I sidste ende kan de dømme enkeltpersoner eller hele enheder uegnede til udsendelse.

Det sker dog meget sjældent. Som oftest stryger enhederne igennem til UG, men af og til fanger kontrollanterne nogle fejlindlæringer eller forkerte procedurer undervejs, og så står den på inddraget ferie og ekstrauddannelse i de sidste uger inden udsendelsen.

Du kan se meget mere om soldaternes eksamen i Oksbøl her: