[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Torben Øllegaard Sørensen, MJ-R og journalist

Aldrig har skud med kampvognskanoner, morterer, tunge maskingeværer, dysekanon og håndvåben været så populært kun tre-fire solide ejendomsmægler-stenkast fra de yderste sommerhuse i Blåvand. Her i den sydligste del af Kallesmærsk Hede havde Hærens Kampskole solidt bakket op af Pansermuseet og en række andre foreninger med interesse for Hærens materiel gennem tiderne inviteret til Åben Hede.


Også de nyeste køretøjer var kørt i stilling på Kallesmærsk umiddelbart udenfor Blåvand.

De mere end 5000 publikummer blev budt på et ganske overdådigt overflødighedshorn af jeeps, kampvogne, pansrede mandskabsvogne, håndvåben, bjærgningskøretøjer og meget, meget mere. Det hele blev stillet til publikums rådighed. Tilmed det meste med adgang til at kravle op på, ind i og ned i for at prøve på den helt rigtige måde for især feriebørn. Men også for alle de som kan fortælle historierne om dengang, far var soldat.

Sprogvariationen var også stor på denne søndag i skoleferiens første weekend, hvor Blåvand-området efterhånden vrimler med turister.

Still going strong
De mange tusinde publikummer fordelte sig ud over terrænet, så alle kunne tage hele kampdemonstrationsområdet i øjesyn og dermed se både fortidens gamle rødklædte artillerister, den efterhånden mere end 65 år gamle Centurion kampvogn, den lette kampvogn M/41, PMV M/113 og indtil flere Leopard 1A5 kampvogne i fin form.


Skuddene bragede og kunne høres vidt omkring i ferieområdet ved Vestkysten nær Blåvand.

De gamle kampvogne kan ikke blot køre endnu, nej de kan også skyde, og med særdeles gode udsigtsforhold kunne publikum ved selvsyn konstatere, at målene blev nedkæmpet. Ja, og også at selv en Leopard 2 A5 kampvogn kan få motorproblemer, men dog har nødprocedurer, når en motor laver osende vrøvl.
Faktisk er Åben Hede-arrangementet det formentlig eneste sted i verden, hvor et stort civilt publikum kan komme så tæt på det militære isenkram i aktion med skarpe skud i kammeret.

Faktisk så tæt på, at høreværn anbefales, og at jorden ryster, når en kampvognen blæser kaliberskuddet ud mod de yderste klitrækker, eller dysekanonen overrasker med sit brag og store tryk.