[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

Med et øredøvende brag suser to F 16 kampfly forbi fregatten Peter Willemoes. Kun 100 fod over havet er de på højde med skibets særprægede, firkantede radardome. Radaren fanger dog både de lavtflyvende kampfly og to andre angribere, der i en anden højde kaster bomber mod Hesselø.

Vi befinder os nord for Sjællands Odde.  Udover normal besætning er Willemoes operationsrum fyldt med ingeniører og teknikere fra de firmaer som har leveret radarsystemer til Danmarks tre nye fregatter. Projektofficerer og ingeniører fra Forsvarets Materieltjeneste deltager naturligvis også, for det er sidste og afsluttende test af softwaren.

- Efter det her sender vi leverandørerne hjem, så de kan tilpasse de allersidste rettelser i softwaren. Derefter retter vi ikke mere, fortæller orlogskaptajn Arne Drygaard, der er ansvarlig for denne del af fregatprojektet.Fire gange angriber kampflyene i forskellig højde og fra forskellige vinkler,og fire gange arbejder fregattens radarsystemer sammen med seasparrow missilbrønden og skyder angriberne ned.  Heldigvis er missilforsvaret simuleret, så piloterne kan efter indsatsen vende helskindede tilbage til Flyvestation Skrydstrup.
- Det her var den allersidste test af systemerne. Når leverandørerne vender tilbage med den endelige software, skal vi certificere systemet og foretage en rigtig affyring af seasparrow  og skibets kanoner.  Og så tror jeg besætningen med glæde slipper af med os teknikere, for så får de skibet for sig selv, og kan gå i gang med en lang uddannelse, fortæller kommandørkaptajn Per Hesselberg, der som projektchef fortsætter med at teste de to andre fregatter.

Se video Peter Willemoes radartest: