[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Kommunikationsafdelingen

De store officielle arrangementer på Den Nationale Flagdag for Danmarks udsendte afholdes som altid i København, men flagdagen fejres over hele landet. Der er arrangementer fra Bornholm til Vestjylland og fra det sydlige Sjælland til det nordlige Jylland.

Mange arrangementer afholdes på de militære garnisoner og involverer soldater- og marineforeninger. Men også rigtigt mange kommuner holder arrangementer for lokale veteraner. En af dem er Struer Kommune, der holder et arrangement for lokale veteraner på rådhuset den 5. september.

-Vi vil gerne hædre de veteraner, der har tjent Danmark på bedste vis under fremmede himmelstrøg. Mange af dem med livet som indsats. Det vil vi gerne sige dem tak for, det fortjener de, siger borgmester Niels Viggo Lynghøj.

En anden af de kommuner, der hædrer veteranerne på Flagdagen er Rebild. Kommunen er ikke en garnisonsby, men huser alligevel 178 veteraner. Et tal der overrasker borgmester Anny Winther.

-Der er flere grunde til, at vi ønsker at markere Den Nationale Flagdag. Den vigtigste er, at det offentlige Danmark på alle niveauer giver udtryk for anerkendelse over for borgere og pårørende, der som en del af de internationale missioner har bragt store ofre. Jeg ved fra mit virke i KL’s Social- og Sundhedsudvalg, at der er veteraner, som ikke bare har udsat sig selv for den risiko, der var forbundet med selve udsendelsen, de har også efterfølgende psykisk og socialt betalt en høj pris, siger Anny Winther.

De mange lokale arrangementer glæder forsvarschef general Peter Bartram.

- Det er en meget glædelig udvikling, at flagdagen også på den måde er blevet en landsdækkende begivenhed, og det er for mig endnu et eksempel på den store anerkendelse vores udsendte med rette modtager. Jeg vil gerne sige tak til alle dem, der står for de mange lokale arrangementer, og jeg vil opfordre så mange som muligt til at deltage i de aktiviteter, der gennemføres rundt om i landet, siger forsvarschefen.

Se listen over alle de lokale arrangementer på Flagdagsportalen.