[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

"Det er 65 år siden FN etablerede sin første mission, og i 65 år har danskere været udsendt. Og fremover vil Danmark prioritere FN-opgaver endnu højere.." hed det bl.a. i forsvarsminister Nick Hækkerups tale til æresvagten fra De Blå Baretter. 

Efterfølgende uddelte formanden for De Blå Baretter Bjarne Hesselbjerg otte æresmedaljer i sølv og bronze.

Mens de tidligere FN-udsendte fejrede 29.maj i omskifteligt vejr på Kastellet, sad 24 kommende chefer indenfor i den nye FN-byen på Marmormolen i Københavns havn. I 14 dage skal de 24 deltagere gennemgå et kursus, der vil gøre dem i stand til at udfylde posten som missionschef, styrkechef eller politichef.
FN afvikler kun to ”Senior Mission Leader Course” om året, og med de 14 dages kursus i FN byen er det første gang Danmark har værtsrollen.  Danmark leverer også undervisere og har et rekordstort antal kursister på skolebænken. Finn Reske-Nielsen og Ellen Magrethe Løj deler erfaringerne fra jobbene som FNs særlige udsendte i henholdsvis Østtimor og Liberia med kursisterne.Fra forsvaret deltager to oberster, Susanne Bach Bager og Ulrich Helleberg. Begge med erfaringer fra UNMIL i Liberia. Fra udenrigsministeriet deltager Danmarks tidligere ambassadør i Damaskus Christina Markus Lassen og charge d´affaire i Libyen, Anders Tang Friborg. Den sidste danske deltager er politiinspektør Erik Johansen.