[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen Forsvarskommandoen

- I dag gik jeg 302 skridt. Jeg har aldrig nogensinde gået så mange skridt i træk, siden jeg kom til skade. Det er jo helt fantastisk, siger Morten Mathiasen, efter han for sjette gang har gået en tur med eksoskelettet.

2. august 2006 blev han truffet af et skud i hovedet under kampen om Musa Qala i Helmandprovinsen. Han fik en hjerneskade, der betyder, at han ikke kan gå ved egen hjælp. Det er for at hjælpe veteraner som Morten Mathiasen, at soldaterlegater sammen med Region Hovedstaden har støttet indkøbet og driften af eksoskelettet med i alt tre millioner kroner.

- Vi har brug for fonde som soldaterlegatet og regionen for at kunne forbedre vores rehabliliteringstilbud. Redskaberne er dyre. Både selve udstyret, driften og eventuel forskning koster mange penge, siger fysioterapeut Jannie Sleimann Steen fra Rigshospitalet afdeling for rygmarvsskader, som ligger i Hornbæk. 

Læs mere om soldaterlegatet her.Ingen mirakelkur
Det er eksoskelettet, der bærer Morten Mathiasen, når han går rundt i træningssalen. Formålet med turene i træningsrobotten er at genskabe forbindelsen mellem gangerfaringerne i hjernen og musklerne. Den er blevet kortsluttet, som følge af den hjerneskade Morten Mathiasen pådrog sig, da han blev såret. Man kan ikke bruge robotten til at gå rundt derhjemme, og man kan heller ikke vide, om den kan få Morten til at gå nogle skridt ved egen hjælp.

- Målet for Morten kan være at få en selvstændig gangfunktion i sin hverdag. Om det kommer så langt er svært at spå om, forklarer Jannie Sleimann Steen.

Eksoskelletet er en hel ny teknologi, og derfor findes der ikke mange forskningsresultater på området. Selv om Morten Mathiasen er glad for at kunne gå de mange skridt, når han træner, har eksoskelettet ikke revolutioneret hans hverdag endnu.

- Jeg kan ikke mærke forskel i dagligdagen, kun når jeg lige har trænet. Til daglig har jeg en snurren, fordi jeg sidder ned hele tiden. Benene sover, fordi jeg ikke bruger dem. Når jeg har været ude at gå i eksoskeletten, forsvinder den snurrende fornemmelse i benene. Det er jeg utrolig glad for, siger Morten Mathiasen.

Se et indslag om Morten Mathiasens genoptræning her: