[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Marie Steinrücke, premierløjtnant, sprogofficer, DANCON ISAF 16

Gæsterne var kommet for at høre om soldaternes oplevelser og om, hvordan det går med at hente det danske materiel hjem.

Solens sidste stråler lagde i fredags baggrunden til ankomsten af en blandet skare af civilt og militært klædte gæster i Camp Bastion. De fik da også straks en lille smagsprøve på soldaternes hverdag, da de blev hentet fra landingsbanen i en MRAP (Mine Resistant Ambush Protected vehicle).

Denne type køretøj, som Forsvaret har lånt af US Marine Corps, bliver brugt til mange opgaver i Afghanistan og gav gæsterne en idé om under hvilke forhold soldaterne bevæger sig rundt. Besøget gik med briefinger ved de forskellige enheder, en rundvisning i Camp Viking, taler til soldaterne samt et besøg ved Regional Command South West. Senere gik turen videre til Kabul for at besøge de danske enheder i Afghanistans hovedstad.


Hvad laver DANCON hold 16 egentlig?
Lørdagen startede tidligt med et display af de forskellige enheders køretøjer og udstyr. Det kan være svært at forestille sig soldaternes hverdag fra Folketingssalen, hvorfor delegationen fra Forsvarsudvalget fik rig mulighed for at afprøve minesøgerne, sidde i lugen på en kampvogn og ligge på bårerne bag i sanitetsdelingens Piranha, som er ombygget til at være en ambulance.

Efter inspektionen af det operative materiel og en snak med soldaterne over en kop kaffe, fik gæsterne lov til at høre om hjemtagningen af dansk materiel.

Efter syv år i Afghanistan er der tonsvis af materiel, som skal sendes hjem til Danmark, og soldater fra den ansvarlige enhed, det nationale støtteelement (NSE), var glade for at fortælle om denne logistiske udfordring.

Det var vigtigt for både ledelsen og soldaterne på hold 16 at minde politikerne om, at der altså stadig er både kamptrops- og kampstøttesoldater i Helmand, og at informere dem om processen i forbindelse med hjemtagningen af dansk materiel.


Besøg hos Major General Miller
Som en del af deres korte visit i Bastion var general Peter Bartram og Forsvarsudvalget på besøg hos chefen for Regional Command South West, Major General Walter Lee Miller, Jr., som er udsendt fra US Marines og øverstbefalende for alle ISAF styrker i Afghanistans sydvestlige provinser Helmand og Nimroz.

Han kender Helmand godt, og gæsterne var da også meget interesserede i hans ekspertise på området. Generalen lagde vægt på det danske bidrags store betydning for opgaveløsningen i Helmand og roste i den forbindelse særligt kampvognene og deres støtteenheder for at bidrage på unik vis til større operationer.

Både general Peter Bartram og delegationen fra Forsvarsudvalget lyttede interesseret til den amerikanske generals syn på udviklingen i Afghanistan og landets fremtid efter redeployeringen af de internationale styrker.

- Talibanbevægelsen er en ideologi, som ikke bare forsvinder. Det handler om at være på forkant med dem, udtalte Major General Walter Lee Miller, JR., chef for Regional Command South West.