[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Forsvarskommandoen

Formålet med rejsen var at drøfte emner af fælles interesse for Danmark og hvert af de tre lande. Dette var i god forlængelse af et møde mellem forsvarscheferne for de nordiske og de baltiske lande i slutningen af januar, hvor emnet var muligheder for øget samarbejde. Samtidigt besøgte forsvarschef general Peter Bartram landene i en periode, hvor Danmark med de danske udstationerede F-16 til Baltic Air Policing varetager ansvaret for hævdelse af suveræniteten i luften over de tre baltiske lande.

Forsvarschefen blev modtaget med prompt og pragt i alle tre lande.
- Der er ingen tvivl om, at Danmark har en stor stjerne herovre. Danmark har siden afslutningen af den kolde krig haft et stort engagement i de tre baltiske lande. Både civilt og militært. Det engagement og de resultater, der er opnået, kan vi godt være stolte af at have bidraget til, udtaler forsvarschefen.

I løbet af de tre besøg har forsvarschefen bl.a. givet et foredrag på det litauiske militærakademi, mødt forsvarsministrene fra alle tre lande, besøgt den lettiske hærs øvelsesområde i Adazi og Amari Air Base i Estland.
 - Jeg er imponeret over den professionalisme, jeg har oplevet ved de militære enheder, vi har besøgt. Derfor ser jeg det også som en naturlig udvikling i samarbejdet med de baltiske lande, at vi i stedet for ”lærer-elev” forholdet nu bevæger os mere i retning af en gensidig erfaringsudveksling, udtaler forsvarschefen.

Den 12. april 2013 affilieres den lettiske brigade til Danske Division ved en ceremoni i Oksbøl. Derefter har alle de tre baltiske lande brigader affilieret til Danske Division.