[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tekst: major Michael Dean Munkner, Chef for Detachementet. Foto: Morten Ravn

Forsvarsministeren ankom direkte fra Djibouti, hvor han havde besøgt fregatten Esbern Snare, der er Søværnets bidrag til NATOs Operation Ocean Shield. Med et dansk CL-604 Challenger fly fløj ministeren videre syd for Ækvator for at besøge Flyvevåbnets bidrag til samme NATO operation, et ”Maritime Patrol Aircraft”, som overvåger den somaliske østkyst og afsøger den vestlige del af det indiske ocean for ”Pirate Action Groups”. Det kan især være moderskibe og de tilhørende hurtiggående motorbåde, som kan indhente og forsøge at kapre civile skibe.


Forsvarsminister Nicolai Wammen sammen med flyets besætning.

Flyvevåbnets bidrag har været udsendt i næsten fire uger, og allerede nu er der blevet fløjet en del. Mest inde omkring kysten, da monsunen fortsat har været for kraftig til at de mindre både, som piraterne typisk benytter, har kunnet sejle på åbnet hav. På kysten har flyet med dets avancerede kameraer og højopløsnings elektro-optiske systemer kunne tage detaljerede billeder af aktiviteterne på stranden. Formålet er, at kunne opspore piraterne allerede under opbygning, og derved være klar til at kunne sætte ind før et eventuelt overgreb. Dagens tur, som ministeren fløj med på, var netop tiltænkt en sådan overvågning af Somalias østkyst, men halvvejs igennem missionen fik flyet pludselig ordre fra NATO om at afbryde og flyve østpå i stedet. Et kinesisk fragtskib havde observeret mistænkelig opførsel omkring en fiskebåd, og følt at et piratangreb var nært forstående. Indenfor en time var Challengeren i området, og kunne afsøge de tilstedeværende fiskeskibe for mulige pirataktivitet. Endvidere blev det kinesiske fartøj forbifløjet og beroliget med et ”no suspisious activity to report” opkald.
Skibet satte stor pris på vores tilstedeværelse, ligesom at NATO har udtrykt deres påskønnelse for det produkt, der bliver leveret. 

Bidraget er sat til at komme retur til Danmark i slutningen af november.


Flyets to systemoperatørere overvåger farvandet med FLIR og radar.