[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af KN N. Lindberg, KTO/SBH/PIO

Verdens største tilbagevendende ridesportsbegivenhed ”The World Equestrian Festival CHIO (Concours Hippique International Officiel)” bliver hvert år afholdt i byen Aachen i Tyskland.

I år foregik begivenheden i perioden 25. juni til 1. juli. Danmark er inviteret til at være officielt partnerland 2013, og overalt i Aachen by vejrer Dannebrog. Med næsten demonstrativ tysk grundighed står ordet ”Velkommen” skrevet i butiksvinduer og på plakater i den halve by.

Hele stedet har summet af spænding, mens nedtællingen har været i gang til denne begivenhed, der årligt omdanner Aachen til et mekka for ridesportsinteresserede verden over.

Prinsesser, ministre og husarer
Årets festival havde en stribe prominente gæster fra Danmark, men ingen trak så megen opmærksomhed som HKH Kronprinsesse Mary og HKH Prinsesse Benedikte, der begge, ud over at være dygtige ryttere, har stor personlig interesse i ridesportens mange discipliner.Det enorme tyske publikum var dybt betagede af prinsesserne, og det vakte jubel og nysgerrighed hver gang prinsesserne deltog i et af festvalens mange arrangementer. Med sig havde de to kongelige højheder Gardehusarregimentets Hesteskadron, der var med til at kaste yderligere glans over det eventyrlignende arrangement.

Mandag den 24. juni red eskadronen byridt gennem Aachen by og tog opstilling foran Rådhuset, hvor overborgmester Marcel Philip og vækstminister Annette Vilhelmsen talte til flere tusinde forsamlede borgere, der var mødt op i håbet om at fange et glimt af prinsesserne og husarerne. De behøvede ikke at gå skuffede hjem.

Et brag af en åbning
Tirsdag den 25. juni var den officielle åbningsdag for festivalen, og godt 30.000 mennesker var samlet til et brag af en åbningsceremoni. Med deltagelse af Livgardens Musikkorps og live-optræden fra Emmilie de Forest var der lagt op til en imponerende begyndelse med et klart dansk tilsnit, men gardehusarerne var alligevel de eneste, der tiltrak sig stående bifald af to omgange.

En mur af lyd i form af bifald, hurraråb og klapsalver modtog gardehusarerne, da de eskorterede HKH Kronprinsesse Mary og HKH Prinsesse Benedikte ind på stadion og afleverede dem ved VIP-logen – men jublen ville ingen ende tage, da gardehusarernes opvisningshold senere gennemførte en drabelig og imponerende opvisning i kavaleriets kampkunst.

Netop væbnet kamp til hesteryg er med tiden blevet en sjældenhed, som kun meget få ryttere magter, og at se et hold kavalerister, der evner at kæmpe til hest, vakte så voldsom jubel, at opvisningsholdet måtte kaldes tilbage ind på stadion for at ride en æresrunde efter endt opvisning og modtage publikums hyldest.

Fremragende indsats
Europamesterskaberne i dressur og spring gennemføres i Herning i august måned i år, og det er svært at forestille sig bedre reklame for Danmarks rolle som værtsland, end den indsats der blev leveret af Hesteskadronen i Aachen.

Ved den efterfølgende reception på aftenen for åbningsceremonien udtrykte både HKH Kronprinsesse Mary, Frank Kemperman, der er formand for Aachen-Laurensberger Rennverein, og Jens Trabjerg, der er Event President for det kommende EM i Herning, stor taknemmelighed for gardehusarernes fremragende indsats.